Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες (3/9) από το Υπουργείο Παιδείας το «Ασφαλές άνοιγμα των Σχολείων για το έτος 2021-2022». Τα μέτρα που προβλέπονται αφορούν τον τρόπο και τη συχνότητα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους μαθητές (2 φορές την εβδομάδα), ορίζουν εργαστηριακό έλεγχο μόνο για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μάλιστα με δικό τους κόστος, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ένα σχολείο, εκτός του ασθενή που απομακρύνεται για 10 ημέρες τουλάχιστον, στενές επαφές θεωρούνται οι μαθητές/-τριες που κάθονται δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα και υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self, με το σχολικό τμήμα να αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του!!!
Σεπτέμβρης 2021. Ξεκινά η τρίτη σχολική χρονιά σε καιρό πανδημίας, σε μια περίοδο που οι ειδικοί μιλάνε για μεγάλη διασπορά του ιού και μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές. Οι φωνές μας για εφαρμογή τηλεκπαίδευσης του αποκλεισμού, τηλεκπαίδευσης με αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία και στη μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών φαίνεται να έφτασαν στα αυτιά της Υπουργού, που διατυμπανίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Η ίδια βέβαια και συνολικά η ηγεσία του Υπουργείου κάνουν τα πάντα για να μη λειτουργήσει αυτή. Το υγειονομικό πρωτόκολλο προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας όταν προβλέπει διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για ανεμβολίαστους/-ες την ίδια στιγμή που, όπως η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει, και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν. Ορίζει δε στενές επαφές όσα παιδιά κάθονται «κοντά» στο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αγνοώντας πλήρως τη σχολική πραγματικότητα των διαλειμμάτων, του ολοήμερου προγράμματος κ.ο.κ.
Και φυσικά, η συζήτηση περί αριθμού μαθητών/-τριών ανά τάξη, περί αποστάσεων μεταξύ των θρανίων, περί επαρκούς προσωπικού καθαριότητας κ.ο.κ. φαίνεται να εγκαταλείπεται…
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καταλήγουμε ότι ενάμιση χρόνο τώρα στα σχολεία δεν έγινε τίποτα για την προστασία μαθητών/-τριών και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων σε αυτά. Όπως άλλωστε δεν έγινε τίποτα στα νοσοκομεία, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ο.κ. Τα πάντα μετατίθενται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς, ακόμα και το αν θα επιλέξει να πάει το παιδί στο σχολείο όταν π.χ. ξέρει ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτό. Μόνο απειλές (στο γυμνάσιο και λύκειο προσμετρώντας απουσίες) και ουσία μέτρων καμιά.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε:
• Δωρεάν ελέγχους-tests σε δημόσιες δομές για όλους και όλες ανεξαιρέτως, μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς
• Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση αιθουσών και κτιρίων για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων
• Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας
Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών