Το σχολείο μας έχει την τύχη, αν και στο κέντρο της Αθήνας, να βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου Στρέφη, ενός από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στην πόλη, δίνοντας τόσο στα παιδιά όσο και σε εμάς τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε ένα περιβάλλον ανάσας εντός του επιβαρυμένου αστικού τοπίου. Πριν από την πανδημία μαθητές και μαθήτριες πήγαιναν ημερήσιο περίπατο, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο μαθήματος. Ο λόφος του Στρέφη είναι χώρος παιχνιδιού, άθλησης, χαλάρωσης, υπόδειγμα συνεύρεσης παιδιών διαφόρων ηλικιών -από μωρά μέχρι εφήβους- που γνωρίζονται και παίζουν αρμονικά. Στην εποχή της πανδημίας δε ο λόφος Στρέφη αποτέλεσε πραγματική διέξοδο για όλους και όλες, ειδικά για τα παιδιά που ήταν αναγκασμένα να βρίσκονται κλεισμένα σπίτι με μαθήματα μέσω οθόνης και μηδαμινές κοινωνικές επαφές.
Η χρόνια εγκατάλειψη που επικαλείται η δημοτική αρχή υπάρχει, αλλά δεν είναι απρόσωπη. Δε συμβαίνει από εμάς που καθημερινά δίνουμε ζωντάνια στον λόφο μας. Είναι η δημοτική αρχή που αδιαφορεί εδώ και χρόνια για τον συστηματικό καθαρισμό του λόφου, για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και της παιδικής χαράς, για έργα στα βράχια, για επαρκή φωτισμό, για εξασφάλιση πρόσβασης όλων στο λόφο. Είναι η δημοτική αρχή που κωφεύει στα υπομνήματα και αιτήματα του συλλόγου μας σχετικά με τη συντήρηση του λόφου, τη δυνατότητα τα παιδιά να μετακινούνται με ασφαλή τρόπο και να χρησιμοποιούν σε ώρες σχολείου τις αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ. Η προτεινόμενη ανάπλαση που αφήνει εκτός τον κυριότερο χώρο επισκεψιμότητας του λόφου είναι απόδειξη ότι δε μας λαμβάνουν υπόψη τους. Όσο για τις κατόπιν εορτής δηλώσεις προθέσεων για διαβούλευση με φορείς, διαβάζοντας στην ψηφισμένη πλέον εισήγηση τα χρονικά περιθώρια που δίνονται, καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι τελείως πλαστή. Η δε εμπλοκή ιδιώτη στην όλη διαδικασία και ο ισχυρισμός του δήμου ότι δεν έχει προσωπικό και χρήματα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε πού πάνε τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε. Στο σχολείο μας έπεσε μέρος μπαλκονιού στην αυλή την ώρα διαλείμματος, η βιβλιοθήκη έχει μούχλα, οι τάξεις βάζουν νερά όταν βρέχει, το μάθημα της πληροφορικής δε γίνεται γιατί δεν υπάρχουν υπολογιστές και αίθουσα και λαμβάνουμε διαρκώς την ίδια απάντηση… «Δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε χρήματα, θα έρθει εργολάβος».
Ο λόφος του Στρέφη χρειάζεται εδώ και χρόνια μόνο τα αυτονόητα.
- Συστηματικό και σε μόνιμη βάση καθαρισμό
- Συντήρηση της παιδικής χαράς και των χώρων άθλησης
- Επισκευή του υπάρχοντος φωτισμού
- Αντιπλημμυρικά έργα
- Έργα εξασφάλισης πρόσβασης όλων στο λόφο.
Ως σύλλογος θα συμμετέχουμε στην εβδομαδιαία συνέλευση που πραγματοποιείται στο λόφο του Στρέφη κάθε Σάββατο στις 3μ.μ. ενάντια σε αυτή τη μορφή ανάπλασης που δρομολογεί ο Δήμος Αθηναίων.
Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουμε δράσεις στον λόφο με παιδιά για τα παιδιά (ζωγραφική, ιστορικό περίπατο, κυνήγι θησαυρού κ.λπ), σεβόμενοι/-ες τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Καλούμε όλους τους γονείς να κάνουν έναν περίπατο στον Λόφο με τα παιδιά τους
Προστατεύουμε τον χώρο, χρησιμοποιώντας τον για τις μικρές μας βόλτες
για να τον έχουμε και στο μέλλον ελεύθερο για τα παιδιά μας.
ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ