Αγαπητοί γονείς,
Εξαιτίας την πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί η εκλογική διαδικασία εντός του σχολικού έτους 2020-2021 του Συλλόγου Γονέων για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. δεν έγινε, αφού αυτή δεν επιτρέπεται. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουν γίνει εκλογές στη συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Γονέων ανά την Ελλάδα, στην Ένωση και στην Ομοσπονδία Γονέων. Παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε (επικοινωνήσαμε με δικηγόρους και τη νομική σύμβουλο της Ένωσης Γονέων) δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα. Όμως, επειδή είναι θέμα ουσίας και δημοκρατίας για εμάς, συντάξαμε τον απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων ως δείγμα διαφάνειας και με σκοπό, όταν ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και επιτραπεί, να είμαστε έτοιμοι/-ες να διεξαχθούν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Σας ευχαριστούμε πολύ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο προέκυψε από τις εκλογές του Νέου Συλλόγου Γονέων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν στις 13-15 Δεκεμβρίου 2018.
Το Διοικητικού Συμβουλίου προσπάθησε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του συνόλου των γονιών στις διαδικασίες, ώστε οι αποφάσεις και οι δράσεις να εκφράζουν την ενεργή πλειοψηφία και το Δ.Σ. να έχει συντονιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι επιθυμεί την εναλλαγή των εκλεγμένων προσώπων στο προεδρείο του ΔΣ, ώστε να αποφεύγεται μία προσωποκεντρική δράση, οι υποχρεώσεις να μοιράζονται και η λειτουργία να είναι ακόμα πιο δημοκρατική.
Κύριοι στόχοι της δράσης του Συλλόγου ήταν:
• Να αναδεικνύει και να αποσκοπεί στην ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις δράσεις του Συλλόγου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, καταγωγής, φύλου κλπ
• Να διεκδικεί δυναμικά από τον Δήμο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, το σύνολο των αρμόδιων φορέων όσα απαιτούνται για το κτίριο, την υλικοτεχνική υποδομή, τη συνολικά εύρυθμη λειτουργία του σχολείου
• Να προσφέρει ποιοτικές και προσιτές δραστηριότητες για το σύνολο των μαθητών, αλλά και των γονιών μέσω της τέχνης, του αθλητισμού, της επιστήμης
• Να επιδείξει αλληλεγγύη και στήριξη σε όλα τα μέλη του, τέτοια που να αντιστοιχεί στη δομή και τον ρόλο του
• Να έχει ομαλή και ουσιαστική συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων
• Να διερευνήσει και να επιδιώξει την επαφή και συνεργασία με άλλους συλλόγους γονέων και την ενεργή συμμετοχή και συζήτηση με την Ένωση Γονέων και την Ομοσπονδία.
Έχει σημασία να ληφθεί υπόψη ότι φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι/-ες με την πρωτόγνωρη για όλον τον κόσμο συνθήκη της πανδημίας. Τα σχολεία έκλεισαν, η καθημερινότητα όλων μας άλλαξε ριζικά, πολλοί/-ες, εκτός τους υγειονομικού κινδύνου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι/-ες με την ανεργία και την υποαπασχόληση. Η τηλεκπαίδευση μπήκε στις ζωές των μαθητών με απότομο και κατά τη γνώμη μας, πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο κ.λπ. Πολλά από αυτά που σχεδιάζαμε και είχαμε σκοπό να κάνουμε αναστάλθηκαν ενώ νέα ζητήματα αναδείχθηκαν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λοιπόν, θέσαμε ως στόχο
• Να στηριχθούν εκείνες οι οικογένειες που ήρθαν αντιμέτωπες ακόμα και με ζητήματα επιβίωσης
• Να αναδειχθούν τα ζητήματα αποκλεισμού παιδιών ακόμα και από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία
• Να διεκδικήσουμε ως γονείς όσα μπορούν να εξασφαλίσουν την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Κτίριο σχολείου- Εκπαιδευτικά ζητήματα
• Οι διαρκείς και άμεσες παρεμβάσεις μέσω κειμένων, υπομνημάτων, δελτίων τύπου και φυσικής παρουσίας στον Δήμο για το ζήτημα του κτιρίου και το προσωπικό καθαριότητας είχαν κάποια αποτελέσματα. Το κτιριακό πρόβλημα αναδείχθηκε κεντρικό με αποτέλεσμα να αποτελέσει αρκετές φορές θέμα συζήτησης σε όργανα διοίκησης (Δημοτικό Συμβούλιο, κοινοτικό συμβούλιο). Οι επισκευές ήταν σαφώς κατώτερες των πραγματικών αναγκών, όμως, ξεκίνησαν και έχουμε τη δέσμευση ότι το σχολείο εντάσσεται σε συνολική εργολαβία ανακατασκευής.
• Η πίεση προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη κενών εκπαιδευτικών στο σχολείο νωρίτερα από άλλες χρονιές και άλλα σχολεία, ενώ με γνώμονα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης του συνόλου των παιδιών καταφέραμε να «σώσουμε» την αίθουσα εκδηλώσεων από την πρόθεση του Δήμου να γίνει αυτή αίθουσα για τη στέγαση επιπλέον τάξεων για το νηπιαγωγείο. Με έγγραφό μας έχουμε ζητήσει από τον Δήμο να μας παραχωρήσει τον χώρου του πρώην φροντιστηρίου, προκειμένου να διεξάγονται εκεί δραστηριότητες για παιδιά, διαδικασίες του Συλλόγου, να στηθεί παιδική βιβλιοθήκη κ.λπ.
• Η διεκδίκηση από τον Δήμο ηλεκτρονικών υπολογιστών για το μάθημα της πληροφορικής είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στο σχολείο 4 υπολογιστές, οι οποίοι όμως λόγω παλαιότητας δεν έλυσαν το πρόβλημα.
• Έπειτα από πρωτοβουλίες του συλλόγου, πήραμε και παραδώσαμε στο Σύλλογο Διδασκόντων δωροεπιταγές συνολικής αξίας 500€ από το Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού του σχολείου μας
• Για πρώτη φορά φέτος έχουμε και δεύτερη καθαρίστρια στο σχολείο.
• Μετά την απομάκρυνση της δεύτερης καθαρίστριας για επιμόρφωση υπήρξε άμεση αντικατάστασής της εντός δύο ημερών κατόπιν παρέμβασης του Συλλόγου προς τον Δήμο, την πολιτική προστασία και την έκδοση δελτίου τύπου.
Σαφώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για μια συνολική νίκη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τα όρια ενός συλλόγου γονέων. Μπορούμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα.
Έπειτα τα σχολεία έκλεισαν τα πράγματα που μπορούσαν να γίνουν ήταν ελάχιστα.
• Υπήρξαν παρεμβάσεις με δημόσιες ανακοινώσεις για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, για την αδυναμία μαθητών/τριων να συμμετέχουν εξαιτίας της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, συνεχείς πιέσεις προς τον Δήμο και το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες και δεν καρποφόρησαν, όπως άλλωστε συνέβη σε όλα τα σχολεία της χώρας.
• Κατά τη διάρκεια ανοίγματος των σχολείων βάσει των νέων υγειονομικών μέτρων η πολιτεία υπήρξε και πάλι κατώτερη των περιστάσεων, αφού η διανομή μασκών και αντισηπτικών κατέληξε σε φιάσκο. Παρόλο που αναγνωρίζουμε πως οι γονείς δεν πρέπει να πληρώνουν για να καλύπτουν τα κενά της πολιτείας, αγοράσαμε για ένα χρονικό διάστημα παιδικές μάσκες και αντισηπτικά, τα οποία και παραδόθηκαν στη διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να είναι πιο ασφαλής η παραμονή των παιδιών εκεί.
Δραστηριότητες για παιδιά
Τα Σάββατα το σχολείο παρέμενε ανοιχτό και ζωντανό με δραστηριότητες που αφορούσαν τα παιδιά κάθε ηλικίας. Η συμμετοχή στον μοντέρνο χορό, το σκάκι, το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά, στο εργαστήριο animation και φωτογραφίας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και νέα τμήματα. Το κόστος συμμετοχής κρίθηκε προσιτό (5-7 ευρώ/μήνα), ενώ παιδιά που οι οικογένειες δεν μπορούσαν δυστυχώς να καλύψουν ούτε αυτό συμμετείχαν δωρεάν, ακριβώς επειδή στόχος δεν είναι το κέρδος, αλλά η ενεργή συμμετοχή και η ψυχαγωγία. Το τουρνουά σκάκι, η θεατρική παράσταση στον λόφο Στρέφη, η έκθεση με τα καλλιτεχνικά έργα των παιδιών ήταν αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του Σαββάτου. Παράλληλα, δημιουργήθηκε τμήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή μαθητών/τριων της έκτης δημοτικού του σχολείου μας στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο στις κατευθύνσεις θεάτρου, χορού και εικαστικών, του οποίου το αντίτιμο ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.
Επιπλέον, κατόπιν επιθυμίας γονιών, ξεκίνησαν μαθήματα παραδοσιακών χορών για γονείς με μικρό αντίτιμο και μαθήματα ελληνικών σε γονείς (τμήμα αρχαρίων και προχωρημένων) από άλλες χώρες άνευ κόστους.
Η πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικων Bazaar και αποκριάτικου πάρτι εντός του σχολείο με προσφορές από γονείς, παιδιά και επιχειρήσεις της γειτονιάς συνέβαλαν τόσο στην ψυχαγωγία μας όσο και στην οικονομική ευρωστία του Συλλόγου, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους του. Προλάβαμε και κάναμε μία βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά (Τσερόλας), μία θεατρική παράσταση δωρεάν (παράσταση του Σπ. Γραμμένου), ενώ πραγματοποιήθηκε και ημερήσια εκδρομή γονιών-παιδιών σε παραλία της Αττικής.
Δυστυχώς η ροή των παραπάνω διακόπηκε λόγω covid19. Τίποτα πια δεν μπορεί να διεξαχθεί εντός του σχολείου. Τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα διοργανώσαμε φέτος έναν συμβολικό χριστουγεννιάτικο στολισμό του εξωτερικού χώρου του σχολικού κτιρίου, καθώς και πασχαλινό bazzar στον λόφο Στρέφη.
Με προσφορές γονιών έγινε κοπή πίτας και για το 2020 και για το 2021 και αγοράστηκαν από τον Σύλλογο βιβλία για όποιον/-α θα κέρδιζε το φλουρί.
Ο Σύλλογος έφτιαξε και χάρισε στους μαθητές της έκτης δημοτικού αναμνηστικά δώρα, ενώ τύπωσε κονκάρδες για όλους τους μαθητές της χρονιάς 2020-2021
Αλληλεγγύη και στήριξη των οικογενειών του σχολείου
Άμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Γονέων σε συνεργασία και με τον Σύλλογο Γονέων του 35ου δημοτικού απέναντι στη βίαιη απομάκρυνση μαθητών/τριών προσφύγων από το σχολείο μετά και την εκκένωση των χώρων στέγασής τους. Το θέμα έγινε κεντρικό, διεκδικώντας την παραμονή των παιδιών στα σχολεία που ήδη είχαν γραφτεί και ξεκινήσει μαθήματα, είχαν κοινωνικοποιηθεί και αρχίσει μία νέα ζωή, αναδεικνύοντας το πόσο αρνητική ήταν η απομάκρυνσή τους κυρίως για τα ίδια, αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά που είχαν οικοδομήσει σχέσης μαζί τους.
Τόσο πριν το κλείσιμο των σχολείων, αλλά με έμφαση κατά τη διάρκεια του Lock down, ο Σύλλογος προχώρησε πολλές φορές σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σχολικών ειδών και ρουχισμού για τις οικογένειες που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης και διαβίωσης. Τα στοιχεία των οικογενειών βρέθηκαν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με εκείνες για τις οποίες είχαμε στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων. Επίσης, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία μαζεύτηκαν είδη πρώτης ανάγκης τα οποία και στάλθηκαν στους σεισμόπληκτους.
Στα πλαίσια αυτά και διεκδικώντας διαρκώς από την πολιτεία όσο είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει απευθυνθήκαμε και στον Δήμο και για πρώτη φορά είχαν την προσφορά τροφίμων στο σχολείο, ενώ αναδείξαμε το ζήτημα διακοπής διανομής των σχολικών γευμάτων.
Επικοινωνία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, την Ένωση και την Ομοσπονδία Γονέων
Στα δύο σχολικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της θητείας μας συμμετείχαμε ενεργά με προτάσεις τόσο για ζητήματα που αφορούσαν την υλικοτεχνική υποδομή όσο και για τη δική μας πιθανή προσφορά στη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας προς όφελος των παιδιών, πάντα στο βαθμό που μας αντιστοιχεί. Επίσης, ως σύλλογος έχουμε δηλώσει την πλήρη διαθεσιμότητά μας σε οτιδήποτε θεωρηθεί πως μπορούμε να προσφέρουμε. Θεωρούμε ότι η μεταξύ μας επικοινωνία έχει αναβαθμιστεί, υπάρχουν, όμως, περιθώρια βελτίωσης.
Προσπαθήσαμε να είμαστε ενεργοί σε διαδικασίες της Ένωσης και της Ομοσπονδίας Γονέων, ενώ σε όλες μας τις κινήσεις ζητούσαμε την ενεργή στήριξή τους. Υπήρξαν δε κοινές ανακοινώσεις με άλλους Συλλόγους Γονέων και ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας. Σαφώς και επιθυμούσαμε μία πιο ενεργή δράση και στήριξη.
Σύνδεση του Συλλόγου με τη γειτονιά
Το σχολείο δεν είναι ξεκομμένο από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Με βάση αυτήν την οπτική, όταν χρειάστηκε, ως Σύλλογος είχαμε παρέμβαση σε θέματα που αφορούσαν την καθαριότητα των γύρω δρόμων (κατόπιν αιτήματός μας προστέθηκαν κάδοι απορριμμάτων στην οδό Πουλχερίας), την ασφαλή διέλευση των παιδιών στο σχολείο και του παιχνιδιού τους στους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς. Για αυτά τα ζητήματα υπήρξε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, τον ΟΠΑΝΔΑ κ.λπ. Παρακολουθούμε τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον λόφο Στρέφη, εκδώσαμε και ανακοίνωση, ενώ συμμετείχαμε και σε κοινοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα και στην κινητοποίηση συμβολικής περικύκλωσης του λόφου.
Επιπλέον, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη χρήση από τα παιδιά των ελεύθερων δημόσιων χώρων στη γειτονιά, διοργανώνοντας καλοκαιρινά μπουγέλα στο πάρκο Ναυαρίνου, γιορτές και εκδηλώσεις στον λόφο Στρέφη.
Εσωτερική λειτουργία
Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, επιδιώκαμε τη συμμετοχή του συνόλου των γονιών στις συζητήσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και φυσικά, προσπαθήσαμε να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για όσα μας απασχολούν. Τα Διοικητικά Συμβούλια πραγματοποιούνται κάθε μήνα, είναι ανοιχτά προς όλους τους γονείς και η λειτουργία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω τηλεδιασκέψεων, οι οποίες κοινοποιούνταν στα μέλη μέσω e-mails και η συμμετοχή τους, εφόσον το επιθυμούσαν, ήταν δυνατή. Πραγματοποιήθηκαν και οι γενικές συνελεύσεις που προβλέπονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της χρονιάς (17/10/20) κλήθηκε συνέλευση στο θεατράκι του λόφου Στρέφη, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Στη συνέλευση αυτή είχε ζητηθεί και η παρέμβαση της διευθύντριας του σχολείου, προκειμένου να εξηγήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας του σχολείου. Τα πρακτικά είναι όλα δημοσιευμένα στο blog του Συλλόγου.
Η επικοινωνία με τους γονείς συνεχίστηκε μέσω e-mails, διανομής ενημερωτικών στις τσάντες των παιδιών και ανάρτησης ανακοινώσεων στο σχολείο. Καθημερινή είναι και η παρουσία μελών του Συλλόγου στην έναρξη και το σχόλασμα των μαθημάτων.
Από πλευράς μας, με τις όποιες αδυναμίες μπορεί να βρει κάποιος/-α, θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτόν τον στόχο μας. Η συμμετοχή των γονιών εκτός Δ.Σ. σε διαδικασίες θα μπορούσε σαφώς να είναι πιο αναβαθμισμένη, χωρίς, όμως, αυτό να μην αναγνωρίζει τη σημαντική προσπάθεια προσφοράς και δράσης.
Οικονομικά
Επί των οικονομικών η ελεγκτική επιτροπή έχει συνεδριάσει μία φορά, όπως απαιτούσε το καταστατικό και έχει ελέγξει το ταμείο, τα έσοδα και έξοδα, μη βρίσκοντας κάποιο πρόβλημα.
Για το 2020 τα έσοδα ήταν 1639,16 και τα έξοδα 842,15
Η ελεγκτική θα ξανασυνεδριάσει πριν από τις εκλογές, προκειμένου να συνταχθεί νέος απολογισμός
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας, θεωρούμε ότι στο σχολείο δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ μας, ακριβώς γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το καλύτερο για τα παιδιά μας, η επικράτηση ενός κλίματος συνεργασίας, συζήτησης και από κοινού δράσης.