Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 (Το παρακάτω ψήφισμα υπογράφεται και από τον Νέο Σύλλογο Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, καθώς και από άτομα/γονείς της περιοχής)

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2023


Η αφορμή για το παρόν ψήφισμα που απευθύνουμε στο Συμβούλιό Σας είναι το ατύχημα ενός τρίχρονου αγοριού στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη (παιδική χαρά 112 του ΟΠΑΝΔΑ), στη Νεάπολη Εξαρχείων, το οποίο έλαβε χώρα την Τρίτη 21/02/2023. Η πρόσκρουση του μικρού αγοριού σε μεταλλικό στοιχείο της τραμπάλας λόγω της απουσίας της προβλεπόμενης προστατευτικής μπάρας, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην περιοχή του δεξιού οφθαλμού και να υποστεί «κάκωση κεφαλής, έντονο οίδημα και μωλωπισμό άνω και κάτω βλεφάρου και κροταφικές εκδορές», σύμφωνα με τη σχετική ιατρική γνωμάτευση, που βρίσκεται στη διάθεσή σας.

Η αίτια είναι όμως τα επαναλαμβανόμενα σοβαρά ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν την παιδική χαρά, με τραγικότερο όλων αυτό που συνέβη στις 27/5/2022, όταν ο τότε πεντάχρονος μικρός βρέθηκε καταπλακωμένος από τη σιδερένια καγκελόπορτα της παιδικής χαράς, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση και για αρκετό διάστημα.

Ακολούθησε έντονη κινητοποίηση και διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας και το θέμα τέθηκε υπ΄ όψιν Σας κατά τη 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτους 2022. Σε συνέχεια των παραπάνω, υπήρξε προσωπική δέσμευση του Δημάρχου ότι θα αποκατασταθεί η όποια ακαταλληλότητα της παιδικής χαράς. Η μόνη παρέμβαση που έγινε ήταν να οξυγονοκολληθεί εκ νέου η πόρτα, χωρίς να πέσει στην αντίληψή μας κάποιος συνολικός έλεγχος της καταλληλότητας της παιδικής χαράς.

Στο ενδιάμεσο των δύο προαναφερθέντων ατυχημάτων, στις 23/12/2022 ένα ακόμα πεντάχρονο αγοράκι οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για ράμματα μετά από πτώση  στο ακατάλληλο για παιδική χαρά κεκλιμένο έδαφος που ενώνει την παιδική χαρά με το γήπεδο του μπάσκετ. Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχει σημειωθεί σειρά αντίστοιχων ατυχημάτων λόγω της ακαταλληλότητας του εδάφους, αφού  η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι στρωμένη με χαλίκι που σε πολλά σημεία του βρίσκεται πάνω από τσιμέντο, κατά πλήρη παράβαση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας και της κοινής λογικής, με αποτέλεσμα πτώσεις από ελάχιστο έως ανύπαρκτο ύψος να καταλήγουν σε ράμματα (όπως η περίπτωση τετράχρονου τότε κοριτσιού τον Οκτώβριο του 2021), αφού η ύπαρξη τσιμέντου κάτω από τα χαλίκια πολλαπλασιάζει την ένταση της πρόσκρουσης.

Όπως σας είναι γνωστό, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΥΑ 28492/2009, όπως ισχύει), απαιτεί κάθε παιδική χαρά :

1) Να διαθέτει ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.(άρθρο 3 παρ.1), που η συγκεκριμένη παιδική χαρά ΔΕΝ διαθέτει. 

2) Να διαθέτει σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων (άρθρο 3 παρ. 1), που η συγκεκριμένη παιδική χαρά ΔΕΝ διαθέτει.

3) Για το σχεδιασμό της εγκατάστασης και χρήσης των εξοπλισμών να λαμβάνονται υπόψη τα πρότυπα του ΕΛΟΤ αναφορικά με, μεταξύ άλλων, «την προστασία του χρήστη από πτώση (μπάρα, φράγμα κ.τλ.) και την καταλληλότητα των προσβάσεων στον εξοπλισμό (σκάλες, ράμπες κλπ.)» (άρθρο 3 παρ. 4). Όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη μπάρας στην τραμπάλα οδήγησε πριν από λίγες μέρες στο σοβαρό τραυματισμό ενός τρίχρονου παιδιού.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 4 ΥΑ 28492/2009, όπως ισχύει) :

«1. Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα:

 α. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.

 β. Τα όργανα, οι κατασκευές και τα υλικά τους πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 (ΕΝ 1176).

 γ. Οι επιφάνειες πτώσης πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-1, ΕΛΟΤ ΕΝ 1177 (ΕΝ 1177) και ΕΛΟΤ ΕΝ 71-3», κάτι που εν προκειμένω, όπως προεκτέθηκε, δεν ισχύει.


Από όσα προαναφέρθηκαν προκύπτει ότι καμία από τις παραπάνω υποχρεώσεις δεν τηρούνται εν προκειμένω, αφού ουδείς έχει προβεί σε έλεγχο ή συντήρηση της παιδικής χαράς κατά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μπάρα της τραμπάλας απουσιάζει σχεδόν δύο χρόνια και το συνεργείο που «επιδιόρθωσε» την πόρτα της εισόδου μετά το περσινό σοβαρό ατύχημα δεν μπήκε καν στον κόπο να τοποθετήσει και την μπάρα που απουσίαζε. Για συνολικό έλεγχο δεν μιλάμε καν…


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα πάντα με το νόμο (άρθρο 6 ΥΑ 28492/2009, όπως ισχύει) :

« Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ, ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας……Ο ΟΤΑ οφείλει να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς…. Η συντήρηση της παιδικής χαράς πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 - 7 ή ισοδύναμα αυτών, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει:

α. Να συντάσσεται πρόγραμμα τακτικής συντήρησης.

β. Να τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου για κάθε παιδική χαρά και να καταγράφονται τυχόν βλάβες. Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό, στο έδαφος, στην περίφραξη και στον χώρο γύρω από την παιδική χαρά. Ενδεικτικά σημεία ελέγχου είναι η καθαριότητα του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου, η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στον εξοπλισμό και στο έδαφος, η κατάσταση του δαπέδου, οι εκτεθειμένες θεμελιώσεις, τα αιχμηρά άκρα, τα τμήματα που λείπουν, η δομική αρτιότητα και η υπερβολική φθορά κινούμενων ή μη τμημάτων.

γ. Να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά.

δ. Να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη. Εάν ένα μόνο τμήμα του εξοπλισμού είναι προς αντικατάσταση, θα πρέπει τα παραμένοντα τμήματα να εξακολουθούν να είναι λειτουργικά και ασφαλή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας των προτύπων, άλλως τίθεται εκτός λειτουργίας το σύνολο του εξοπλισμού…»

Στο νόμο περιγράφεται, τέλος, αναλυτικά, η διαδικασία για την εξασφάλιση και διατήρηση σε ισχύ του πιστοποιητικού καταλληλότητας που ΚΑΘΕ παιδική χαρά απαιτείται να διαθέτει.


Ως δημότες Αθηναίων, υπόχρεοι στην καταβολή δημοτικών τελών τα οποία - ως γνωστόν - έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και ως γονείς ανήλικων παιδιών που κάνουν καθημερινή χρήση της συγκεκριμένης παιδικής χαράς, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι ο Δήμος δεν εκπληρώνει ΚΑΜΙΑ από τις παραπάνω νόμιμες υποχρεώσεις του, αφήνοντας να πλανάται η απειλή της επ΄ αόριστον διακοπής της λειτουργίας της παιδικής χαράς κάθε φορά που διαμαρτυρόμαστε για όλες αυτές τις εγκληματικές παραλείψεις. 


Για τους λόγους αυτούς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


- να μπορέσουμε να ζούμε στη γειτονιά μας σε καθεστώς ασφάλειας, τόσο στην παιδική χαρά, όσο και στον παρακείμενο αθλητικό χώρο

-να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος άμεσος έλεγχος καταλληλότητας της παιδικής χαράς και σχεδιασμός αποκατάστασης οποιασδήποτε επικίνδυνης έλλειψης ή βλάβης,  ο οποίος και  θα κοινοποιηθεί, ως οφείλεται, στους κατοίκους της συγκεκριμένης γειτονιάς

- να αποκατασταθεί ο αθλητικός χώρος και οι μπασκέτες που έχουν αφαιρεθεί από το καλοκαίρι του 2018, όταν υποχώρησε το έδαφος και σχηματίστηκαν τρεις μεγάλες τρύπες. Οι τρύπες καλύφθηκαν με χώμα και τσιμέντο, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις γονέων της περιοχής, οι μπασκέτες δεν επανήλθαν ποτέ και ο χώρος είναι σε εγκατάλειψη. Δε γνωρίζουμε επίσης αν διερευνήθηκαν ποτέ τα αίτια της καθίζησης του εδάφους! 

-να εισπράξουμε την πολιτική βεβαιότητα ότι οι δημοτικές πρωτοβουλίες δε θα έπονται των δυσάρεστων γεγονότων αλλά θα φροντίζουν να τα προλαμβάνουν


Παράλληλα, σας δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε χρήση κάθε μέσου για να προασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, των οποίων ρητώς επιφυλασσόμαστε.