Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Έγγραφο για σχολικά γεύματα

Αθήνα, 02/02/23


Προς:  ΟΠΕΚΑ

           Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ά Αθήνας


Η διανομή γευμάτων στα σχολεία της χώρας αποτελεί μέτρο που συμβάλλει σημαντικά στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όλων των παιδιών. Ειδικά στις μέρες μας που ακόμα και η σωστή διατροφή των παιδιών μας είναι υπό αμφισβήτηση λόγω ακρίβειας, τα σχολικά γεύματα είναι μεγάλη ανάσα για το σύνολο των οικογενειών.

Στα πλαίσια βελτίωσης των γευμάτων θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε κάποιες εμπειρικές παρατηρήσεις μας με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των προσφερόμενων φαγητών.

Αναλυτικότερα:

1. Έχουμε παρατηρήσει ότι τα ρεβύθια δεν είναι τόσο βρασμένα όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα παιδιά να δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν και όταν τα καταναλώνουν αυτά δε χωνεύονται εύκολα εξαιτίας της σκληρότητάς τους. Με δεδομένο ότι πρόκειται για όσπριο που απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος, σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί από την υπεύθυνη εταιρία, ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο όσπριο προκειμένου να μην υπάρχει αντίστοιχο ζήτημα.


2. Στις επιλογές γευμάτων της Τρίτης έχει προβλεφθεί και το ριζότο/κριθαρότο με κομμάτια ψαριού ή θαλασσινών. Παρατηρώντας  πόσο πιο εύκολα τα παιδιά τρώνε το φιλέτο ψαριού που προσφέρεται τις άλλες ημέρες θέλαμε να σας προτείνουμε να παραμείνει αυτό με εναλλαγή στο συνοδευτικού (ρύζι, κριθαράκι, πατάτα) όπως το επιστημονικό σας προσωπικό κρίνει ότι πρέπει να συμβαίνει.


3.  Με δεδομένο ότι η ισορροπημένη διατροφή περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα φρούτο την ημέρα θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να προβλεφθεί αυτό από τη σύμβαση ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον σε ένα φρούτο εποχής.


Αναμένουμε την απάντησή σας και τις πρωτοβουλίες σας.

Επιθυμία μας είναι ο θεσμός των σχολικών γευμάτων να μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, να ξεκινά από την αρχή του σχολικού έτους, να διανέμονται αυτά ίσως ακόμα και μέρες που τα σχολεία δε λειτουργούν (Σαββατοκύριακα) ειδικά σε παιδιά που τα έχουν μεγάλη ανάγκη. Στόχος όλων μας  είναι η συνεργασία με προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των παιδιών συνολικά.

Με τιμή 


Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35ου Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 40ου Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 133ου Σχολείου Αθηνών