Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Σάββατο, 11 Φλεβάρη, 5μ.μ., Κουκλοθέατρο: Πουλτσινέλα και ο Σκύλος

 Το παραδοσιακό ιταλικό κουκλοθέατρο της Νάπολης έρχεται 

στο 36ο δημοτικό σχολείο, το Σάββατο, 11/2, 5μ.μ.

(είσοδος με ελεύθερη και προαιρετική συνεισφορά. Δηλώνετε θέσεις στο  syllogosgoneon36ds@gmail.com)

Μια καρναβαλική  παράσταση λαϊκού γέλιου με ιστορία 500 χρόνων.



 Ο Πουλτσινέλα είναι κλασικός κωμικός χαρακτήρας της Κομέντια ντελ άρτε και ήδη από το 1600 μ.Χ. ήταν βασικός χαρακτήρας του ναπολιτάνικου κουκλοθέατρου. Από τότε μέχρι και σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, στην αγκαλιά κουκλοπαιχτών από όλο τον κόσμο !

Οι παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Πουλτσινέλα, έχουν πολύ έντονο ρυθμό, πολύ αγάπη, χιούμορ αλλά και διαμάχες. Συναντά και συγκρούεται επί σκηνής με τυπικές φιγούρες τις κωμωδίας όπως τον άγριο σκύλο και τον νταή Πασκουάλε .Ο ρυθμός της παράστασης ξεσηκώνει το κοινό και το κρατά σε εγρήγορση, ενώ το γέλιο φέρνει τη λύτρωση στις καρδιές των θεατών και δίνει στον Πουλτσινέλα τη δύναμη να χορεύει μαζι με  την Τερέζα, την μεγάλη του αγάπη μέσα στους αιώνες, την ταραντέλα της ζωής . 

Στην παράσταση οι διάλογοι και η δράση είναι εμπνευσμένα από την παράδοση : η τέχνη αυτή είναι προφορική, μεταδίδεται δηλαδή από δάσκαλο σε μαθητή προφορικά. Οι κούκλες είναι χειροποίητες γαντόκουκλες σκαλισμένες σε ξύλο.

Ο Πουλτσινέλα ειναι ένας ήρωας με συγγενείς σε όλο τον κόσμο! Στην Ελλάδα τα αδέλφια του είναι ο Φασουλής που προέρχεται από τον ιταλό Fagiolino και φυσικά ο Καραγκιόζης που είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών .


 Σκηνοθεσία κατασκευές : Salvatore Gatto, Ερατώ Σιωροπούλου

Ερμηνεία : Ερατώ Σιωροπούλου

Ζωντανή μουσική : Fabien Moretti

Ηλικίες :3-103 χρονών

Διάρκεια παράστασης 40 λεπτά





Ερατώ Σιωροπούλου, κουκλοπαίκτρια, κουκλοποιός, θεατρολόγος.

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Σπούδασε στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Μαθήτευσε την τέχνη του κουκλοθέατρου δίπλα σε καταξιωμένους μάστορες του είδους σε Ελλάδα και εξωτερικό: τον Στάθη Μαρκόπουλο, τον Χρήστο Αυτσίδη, τον Salvatore Gatto. Εχει παρακολουθήσει εργαστήρια με τους Vladimir Zakharov (Ρωσία) , Bread and puppet theatre(Αμερική), handspring puppet company (Αγγλία), Jordy Bertran (Ισπανία) κ.α.. Έζησε στη Νάπολη και μαθήτευσε δίπλα στον Salvatore Gatto παραδοσιακό ναπολιτάνικο κουκλοθέατρο. Από το 2013 ασχολείται επαγγελματικά με το το κουκλοθέατρο ανεβάζοντας δικές της παραστάσεις αλλά και συμμετέχοντας σε παραγωγές άλλον θιάσων και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA Hellas. Το 2015 μετακομίζει στη Βαρκελώνη όπου γεννιέται το "κουκλοθέατρο ΤΕΡΑΤΟ" και έκτοτε περιοδεύει σε Ευρώπη και Βαλκάνια, δίνοντας παραστάσεις σε φεστιβάλ (Gengenbah puppet festival - 2022/Germany, Mirepoix puppet festival off - 2022/France, Φεστιβάλ κουκλοθέατρου δήμου Χαλανδρίου - 2022/Ελλάδα, Tour de Lorraine BERN - 2022/Switzerland, Φεστιβάλ κουκλοθέατρου Καλαμάτας 2021-2018 κ.α.) σε πόλεις και χωριά, σε σχολεία, σε νοσοκομεία , σε δήμους, δομές, σε πλατείες και σε πάρκα . Το 2021 συμμετείχε σε συνεργασία με την UNIMA HELLAS στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού και παραστατικού προγράμματος  του  ταξιδίου της ΑΜΑΛ στην Ελλάδα.