Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΕΦΗ

 Αθήνα, 31/01/24


Προς:

Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Δούκα Χάρη

Αντιδήμαρχο Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δια Βίου Μάθησης, κ. Χαρλαύτη Παναγιώτη-Πάρη

Αντιδήμαρχο Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης

Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & Πρασίνου, κ. Αποστολόπουλο Γιώργο

Πρόεδρο ΟΠΑΝΔΑ, κ. Ζωντήρου Ελένη


Θέμα: Ίδρυση Παιδικής-Εφηβικής βιβλιοθήκης στον λόφο Στρέφη.


Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την επιθυμία του Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών για την ίδρυση παιδικής-εφηβικής βιβλιοθήκης στο οίκημα που βρίσκεται στον λόφο Στρέφη απέναντι από το θεατράκι του λόφου

Τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς, όπως και για το σύνολο της γειτονιάς των Εξαρχείων και όμορων γειτονιών, ο λόφος Στρέφη είναι ο ελεύθερος, δημόσιος χώρος στον οποίο μας δίνεται η δυνατότητα για παιχνίδι, άθληση, βόλτα, χαλάρωση, συναντήσεις κ.ο.κ. Μάλιστα ως Σύλλογος Γονέων εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τον λόφο ζωντανό, διοργανώνουμε εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, γιορτές με παιδιά και γονείς, καθαριότητα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα, κόντρα στην εγκατάλειψη και την καταστροφή βασικών υποδομών, συνεχίσαμε να πηγαίνουμε με τα παιδιά μας, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές της εκδίωξής μας από αστυνομικές δυνάμεις.

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις, τις δεσμεύσεις για την παύση εργασιών καταστροφής στον λόφο, καθώς και την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή εργασιών και ελπίζοντας πως οι δημοτικές υπηρεσίες θα φροντίσουν για τη φροντίδα και ανανέωση του πράσινου, για την καθαριότητα, για την άμεση επισκευή του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ και της παιδικής χαράς, πριν την άνοιξη που ο καιρός βελτιώνεται και η χρήση τους είναι σαφώς πιο συχνή, σας προτείνουμε να δημιουργηθεί και η παιδική/εφηβική βιβλιοθήκη. 

Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για τα οφέλη μιας τέτοιας βιβλιοθήκης συνολικά. Θα σταθούμε μόνο στα προτερήματα που έχει η συγκεκριμένη χωροθέτησή της. Ο λόφος αποτελεί φυσικό χώρο όχι μόνο για τα παιδιά του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, αλλά για το σύνολο των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της γειτονιάς μας. Η επαφή, λοιπόν, με τον κόσμο του βιβλίου σε ένα οργανωμένο περιβάλλον εντός του φυσικού χώρου των παιδιών και των εφήβων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Επιπλέον, εκτός όλων των άλλων, εντός του περιβάλλοντος του λόφου στη βιβλιοθήκη θα μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις και προγράμματα που αφορούν τη χλωρίδα και πανίδα του λόφου και της πόλης συνολικά

Η γειτονιά των Εξαρχείων πάσχει από χώρους και υποδομές που αφορούν παιδιά, εφήβους, γονείς. Ο λόφος Στρέφη είναι ο λόφος μας, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι και αυτός ένας λόγος που θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε γνώμη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε την παραπάνω πρόταση και τους όρους με τους οποίους αυτή μπορεί να υλοποιηθεί. 


Με τιμή,


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παπαγεωργίου Χρυσούλα                                                      Άγγελη Ανδρικοπούλου


(η εικόνα είναι από το κόμικ του Σπ. Γιαννακόπουλου και της Στ. Στεργίου "Στο δάσος")