Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο Νέος Σύλλογος Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών καταδικάζει τη βία και τον “τραμπουκισμό” που δέχονται όλες αυτές τις μέρες οι κάτοικοι των Εξαρχείων, προσπαθώντας να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στους ελεύθερους χώρους.
Τέτοιος είναι ο “ζήλος” τους, που προχωρούν τα έργα, με συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ. ΔΡΑΣΙΣ κλπ και δε διστάζουν να προσαγάγουν κόσμο που διαμαρτύρεται, που εναντιώνεται, που διεκδικεί.
Από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν την κοπή των δέντρων πολλοί γονείς του σχολείου μας βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων διαμαρτυρόμενοι, ζητώντας άδειες που δε δίνονται, ζητώντας πάνω από όλα το δικαίωμα το δικό τους και των παιδιών τους στην "ανάσα¨. Με δακρυγόνα απαντήθηκε η διαδήλωση των κατοίκων τη Δευτέρα το βράδυ, με προσαγωγές το αίτημα για επίδειξη άδειας εργασίας και κοπής δέντρων. Ανάμεσα στις προσαγωγές
στο ΑΤ Εξαρχείων ήταν και αυτή της Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου μας, η οποία μεταφέρθηκε κυριολεκτικά σηκωτή εντός του αστυνομικού οχήματος.
Κυβέρνηση, Δημοτική αρχή, αρμόδια υπουργεία, εργολάβοι και εταιρεία υλοποίησης του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων έχουν ευθύνη.

Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 1ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Οι ζωές των παιδιών μας -και στα Εξάρχεια- μετράνε!

Παρά το γεγονός ότι η πλατεία Εξαρχείων έχει μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο από δημόσιο χώρο  στοιχειώδους πρασίνου σε κατεχόμενη ζώνη από τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασκευαστεί με  τον βούρδουλα σταθμός του Μετρό, αυτή η πλατεία ορίστηκε από τους ιθύνοντες ως χώρος καταφυγής και συγκέντρωσης των μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών του παρακείμενου 5ου Γυμνασίου σε περίπτωση σεισμού, λόγω έλλειψης γειτνίασης με οποιονδήποτε άλλον ελεύθερο χώρο! Με λίγα και απλά λόγια, 
τα παιδιά μας θα πρέπει να καταφύγουν σε περίπτωση σεισμού, να καταμετρηθούν ή/και να δεχτούν πρώτες βοήθειες σε μια πλατεία ανύπαρκτη πλέον, αφού είναι αφενός περίκλειστη από τις λαμαρίνες λόγω εκτέλεσης των έργων του Μετρό και αφετέρου κατειλημμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΙΣ, που προστατεύουν νυχθημερόν τα κέρδη των εργολάβων και της εταιρείας υλοποίησης του σταθμού. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο 
να προσαγάγουν και την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων του 1ου Διαμερίσματος Αθήνας, που μαζί με εκατοντάδες κατοίκους διαμαρτυρόταν τις τελευταίες μέρες για την παράνομη κοπή των δέντρων της πλατείας!
Είναι προφανές ότι «πάμε κι όπου βγει» για τα παιδιά μας και σε περίπτωση σεισμού. Ακέραια την ευθύνη για αυτήν την άκρως επικίνδυνη εξέλιξη φέρουν κυβέρνηση-Δημοτική Αρχή και συναρμόδια Υπουργεία, για τα οποία η ασφάλεια και οι ζωές των παιδιών μας μοιάζει να μην έχουν καμία αξία μπροστά στα κέρδη των λίγων. Εξάλλου, τα σχολεία του κέντρου της Αθήνας έχουν χτιστεί στην πλειονότητά τους τη δεκαετία του 1960 και 
δε διαθέτουν καν πιστοποιητικά αντισεισμικού ελέγχου και προστασίας, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που έχει κυριολεκτικά διαλύσει τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου υποστελεχώνοντάς τις, ενώ ως κάτοικοι πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη κάθε μήνα.
Ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στο κέντρο της Αθήνας το οποίο πνίγεται από το τσιμέντο, χάνει τους ελεύθερους χώρους του, τα πάρκα, τις πλατείες, τα δέντρα εξαιτίας των βίαιων αναπλάσεων και της τουριστικοποίησης. Όμως, δεν ζούμε για να κάνουμε τεμενάδες στα κέρδη των κάθε λογής μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών. 
Ζούμε και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή για μας και τα παιδιά μας, που η ποιότητά της θα μετριέται με τα ασφαλή σχολεία, τις δημόσιες δομές υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, τους ανοιχτούς χώρους πρασίνου και ελευθερίας, τα πάρκα όπου μπορούμε να ανασαίνουμε.
Απαιτούμε:

- Άμεσο αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων και έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητάς τους
υπογεγραμμένων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Άμεσα έργα συντήρησης, επισκευής,
αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των σχολείων.
- Άμεση ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων.
- Άμεση διαμόρφωση κατάλληλων και ασφαλών χώρων καταφυγής μαθητών/-τριων και κατοίκων σε
περίπτωση σεισμού.
- Άμεσα μέτρα συντήρησης στις παιδικές χαρές, τους ελεύθερους χώρους και τα δημοτικά ιατρεία.

          Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων 1ης δημοτικής κοινότητα


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8/11/2023



Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καταδικάζει τη βίαιη προσαγωγή της Προέδρου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δ. Αθηναίων, χτες (7/11) το πρωί έξω από το εργοτάξιο του Μετρό, στην πλατεία Εξαρχείων για την συμμετοχή της σε κινητοποίηση ενάντια στην κοπή δέντρων λόγω των έργων του μετρό.

Επίσης, καταδικάζουμε τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας και τη ρίψη χημικών έξω από σχολεία της περιοχής, στις γειτονιές της Αθήνας που κυκλοφορούν εργαζόμενοι, οικογένειες με παιδιά.

Η οργή μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς, ενώ η πλατεία Εξαρχείων είναι κλειστή με λαμαρίνες, λόγω των έργων κατασκευής σταθμού μετρό, οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 5ο Γυμνάσιο Αθηνών (Αραχώβης 48 & Εμμανουήλ Μπενάκη), στις 5 Νοεμβρίου έλαβαν mail από τη διεύθυνση του σχολείου το οποίο ανέφερε συγκεκριμένα: “Σε περίπτωση σεισμού λόγω της μη γειτνίασης του σχολείου με ελεύθερους χώρους, ως χώρος καταφυγής ορίζεται το προαύλιο του σχολείου και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ως δεύτερος χώρος καταφυγής ορίζεται η πλατεία Εξαρχείων”!!!

Την ώρα που σεισμοί γύρω από την Αττική είναι συχνοί και η ανησυχία μας μεγάλη, δεν θα ανεχτούμε κανένας να παίζει με τη ζωή των παιδιών μας!

Απαιτούμε ουσιαστικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία της Αττικής με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά και ολοκληρωμένο σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση σεισμού ή άλλων έκτακτων συνθηκών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν κανονικότητα ότι θα πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο ή στις δουλειές μας με τη συνοδεία της αστυνομίας. Χρειαζόμαστε κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, εκπαιδευτικούς και όχι αστυνομικούς.

Καταγγέλλουμε την κρατική καταστολή ενάντια σε όποιον διεκδικεί.

 

Το ΔΣ