Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ (20/11/23)

 Στις 20 Νοέμβρη 2023 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των Ενώσεων Γονέων του δήμου Αθηναίων με αφορμή τα τραγικά κτιριακά προβλήματα των σχολείων. Με ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις όλων των δημοτικών κοινοτήτων εξέθεταν τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν στα σχολικά κτίρια που φοιτούν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες. Κτίρια απαρχαιωμένα, με σοβάδες που πέφτουν, κάγκελα σαπισμένα, χωρίς κανέναν έλεγχο στατικότητας, χωρίς αντισεισμική θωράκιση και ουσιαστική πυρασφάλεια, χωρίς υποδομές για αξιοπρεπή φοίτηση των παιδιών σε αυτά. 

Από το πρωί της ίδιας μέρας οι Ενώσεις διεκδίκησαν εγγράφως την είσοδο εκπροσώπων τους και την τοποθέτησή τους στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου για άλλη μια φορά να παρουσιάσουν τα προβλήματα των σχολείων. Υπήρξε άρνηση από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε και το αίτημα που υπήρχε για να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Μάλιστα είχε το θράσος να το χαρακτηρίσει μη επείγον! Και ενώ οι Πρόεδροι των Ενώσεων ζήτησαν με την παρουσία τους την είσοδο εντός του δημοτικού συμβουλίου, η άρνηση του Προέδρου ήταν εμμονική. Κλήθηκαν μάλιστα δυνάμεις της αστυνομίας, ΥΜΕΤ, οι οποίες με ασπίδες και μάσκες απέκλεισαν την είσοδο στις εκπροσώπους των Ενώσεων Γονέων και των συλλόγων των εκπαιδευτικών. Τελικά, και ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος δεν υποχωρούσε, η είσοδος επιτράπηκε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, καταδεικνύοντας το μέγεθος της απαξίωσης που δείχνει η δημοτική αρχή στους δημότες της.

Όπως από όλες τις εκπροσώπους, έτσι και από την Πρόεδρο της 1ης δημοτικής κοινότητας τέθηκε το συνολικό πρόβλημα που παράγεται στα σχολεία εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της διάθεσης έργων σε εργολάβους, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα, κάνουν έργα πρόχειρα και επικίνδυνα και φυσικά, κανένας δεν αναλαμβάνει τη συντήρησή τους. Υπήρξε συγκεκριμένα αναφορά στα σχολεία που έχουν στείλει υπομνήματα προς την Ένωση. Για άλλη μια φορά δεν υπήρξαν δεσμεύσεις, παρά μόνο η γνωστή επωδός «να σταλούν τα υπομνήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες», κάτι που φυσικά και έχει γίνει τόσο από τις διευθύνσεις των σχολείων όσο και από τους Συλλόγους Γονέων.

Δε θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την κοροϊδία, η οποία τείνει να αποβεί μοιραία για τη ζωή των παιδιών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά και δυναμικά για όσα μας ανήκουν, για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άμεσα να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος επιστημονικός αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος από αρμόδια κλιμάκια και χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ο Δήμος να απαιτήσει την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Να προχωρήσει τώρα η συντήρηση των σχολικών κτιρίων με τις ανάλογες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις διάφορες εργολαβίες.

Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία από το κράτος και τον Δήμο.


ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 1ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ