Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

 Αγαπητοί γονείς,

Την Πέμπτη, 19/1, μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν με δύο εκπροσώπους της εταιρίας που ετοιμάζει και διανέμει τα γεύματα τόσο στο σχολείο μας όσο και στα περισσότερα σχολεία της Αττικής. Παρούσα ήταν και η διευθύντρια του σχολείου. 

Ξεκινήσαμε με την παραδοχή ότι τα σχολικά γεύματα είναι πολύ σημαντικά για το σύνολο των παιδιών.

Θίχτηκαν τα εξής σημεία:

1. Αν και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή με δεδομένο ότι πρόκειται για μαζική εστίαση χρειάζεται επιπλέον προσοχή στο μαγείρεμα φαγητών όπως τα όσπρια και το κοτόπουλο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι τα ρεβύθια σπανίως είναι καλά βρασμένα στο σύνολό τους, κάτι στο οποίο υπερθεμάτισε και η διευθύντρια του σχολείου, λέγοντας πως αν είναι να μην μπορούν να μαγειρευτούν καλύτερα ας φτιάχνουν μόνο φακές. Αντίστοιχο παράδειγμα αναφέρθηκε και για το φιλέτο κοτόπουλο που έτυχε πέρσι να έχουν βρεθεί μερίδες που αυτό δεν ήταν καλομαγειρεμένο.

Σημειώθηκαν οι παραπάνω παρατηρήσεις. Τα ρεβύθια ως γεύμα δεν μπορούν να αντικατασταθούν στο σύνολό τους γιατί είναι υποχρέωση από τη σύμβαση να υπάρχουν, αλλά οι υπεύθυνοι θα δουν τον τρόπο να βράζονται αυτά περισσότερο.

2. Σχετικά με τις σαλάτες είπαμε ότι ειδικά η σαλάτα λάχανο καρότο καμιά φορά πικρίζει, κυρίως, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει καν λάδι μέσα. Οι υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν ότι το λάδι που μπαίνει είναι 10ml, όπως ορίζεται από το διατροφολόγιο της σύμβασης, αλλά το ίδιο το λαχανικό το απορροφά. Αντιπροτείναμε να εξεταστεί η δυνατότητα να συνοδεύεται η σαλάτα από ατομικές μερίδες λάδι (και λεμόνι) ώστε τα παιδιά να τις βάζουν επι τόπου. Τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθεί στις σαλάτες το τριμμένο καρότο, καθώς και το αγγούρι-λάχανο πάντα με συνοδευτικό φέτα ή αβγό.

3. Επισημάναμε ότι σε σχέση με άλλες χρονιές μας φαίνονται οι μερίδες μικρότερες τις φορές που υπάρχει κρέας και φέτα. Ρωτήσαμε αν έχει αλλάξει κάτι από τη σύμβαση και μας είπαν πως οι ποσότητες που ορίζονται είναι οι ίδιες. Οι υπεύθυνοι αρχικά δε δέχτηκαν αυτό που τους λέγαμε, έπειτα, όμως, θεώρησαν ότι μπορεί και να έχει συμβεί κάποιες φορές μιας και υπεύθυνο είναι "ανθρώπινο χέρι". Ζητήσαμε να είναι προσεκτικότεροι/ες σε αυτό.

4. Σχετικά με το φαγητό της Τρίτης θίξαμε ότι το υποτιθέμενο κριθαρότο με κομμάτια ψαριού έχει πολύ έντονη μυρωδιά, είναι βαρύ και ενώ περιλαμβάνει ζυμαρικό τελικά φτάνει να μην τρώγεται από πολλά παιδιά. Μας απάντησαν ότι έχουν αντίστοιχα σχόλια και από άλλα σχολεία, αλλά επειδή η σύμβαση του ΟΠΕΚΑ τους υποχρεώνει να το κάνουν έχουν υπόψη τους να δοκιμάσουν μία νέα συνταγή που θα έχει θαλασσινά. Εκτιμήσαμε ότι δε θα αλλάξει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα. Οι υπεύθυνοι θα απευθυνθούν στον ΟΠΕΚΑ αν μπορούν να σερβίρουν μεν το ριζότο ή κριθαρότο με ολόκληρο το φιλέτο ψαριού, χωρίς σάλτσα.

5. Σε αναφορά μας ότι μπορεί η πρώτη ύλη να φταίει για ένα όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα μας ονομάτισαν τις εταιρίες που είναι προμηθευτές

6. Κύβοι και αλάτι απαγορεύονται να χρησιμοποιούνται


Τα υπόλοιπα θέματα που θίξαμε σχετικά με την καθημερινή διανομή φρούτου, ψωμιού κλπ μας απαντήθηκε ότι δεσμεύονται από τη σύμβαση και δεν μπορεί η εταιρία να την παρακάμψει.Αν, όμως, γίνει αίτημα προς τον ΟΠΕΚΑ και αυτό γίνει αποδεκτό τότε μπορούν να το αλλάξουν.

Για τον λόγο αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να απευθυνθούμε μαζί και με άλλα σχολεία στον ΟΠΕΚΑ ζητώντας να διατηρηθεί το φιλέτο ψαριού με συνοδευτικό ρύζι ή πατάτας, να υπάρξει καθημερινή διανομή φρούτου και ψωμιού. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επικοινωνία με τουλάχιστον 4 σχολεία που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν γεύματα από την ίδια εταιρία.


Τέλος, συζητώντας το τι κάνουμε στην περίπτωση που βρεθεί φαγητό αλλοιωμένο ή μη σωστά μαγειρεμένο συμφωνήσαμε με τους υπεύθυνους της εταιρίας ότι ο γονιός κρατά τη μερίδα φαγητού, αναφέρει το ζήτημα στο σχολείο και την επόμενη ημέρα παραδίδει τη μερίδα στο σχολείο όπου και θα δοθεί στην εταιρία για έλεγχο.




Σας ευχαριστούμε

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων