Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ "ΛΟΞΗ ΤΑΞΗ" ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ



Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στην προσπάθεια για το υπαίθριο σχολείο της κοινότητας στο Πεδίο του Άρεως (12-18 Οκτωβρίου 2015)

Οι προσπάθειες για ένα υπαίθριο σχολείο της κοινότητας στο Πεδίο του Άρεως από την Περιφέρεια Αττικής και την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», μαζί και με άλλους φορείς που συμπράττουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, γίνονται επιτέλους πράξη! Η αρχή γίνεται με το έργο του Ζάφου Ξαγοράρη «Λοξή Τάξη» (2015) στο Πεδίο του Άρεως, έργο που σκοπεύει να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, κι ως συμμετοχικός σχεδιασμός για το πώς φανταζόμαστε τον χώρο και την υπαίθρια διδασκαλία. Σ’ αυτό μπορούμε να δούμε το εξωστρεφές σχολείο της κοινότητας.
Η «Λοξή Τάξη» παρουσιάστηκε την άνοιξη στο Μουσείο Μπενάκη σε επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη, με την συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Γυμνάσιου Καμινίων. Τώρα το έργο εκτίθεται για να αναγγείλει ένα υπαίθριο σχολείο της κοινότητας στο Πεδίο τους Άρεως. Το Πεδίο μπορεί να σημάνει την επιλογή της Περιφέρειας Αττικής να αναμετρηθεί εκ νέου με μια βιώσιμη εκπαιδευτική πολιτική μέσα από την επιστροφή της ορατότητας της παιδικής ηλικίας στην πόλη. Η παρουσία των παιδιών στους δημόσιους χώρους, η πρόληψη κατά της χρήσης ουσιών, η κοινωνική οικονομία, η πολιτισμική αντιστάθμιση στις κοινωνικές ανισότητες, οι σχέσεις της αρχιτεκτονικής με την παιδαγωγική, τα ποδήλατα, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας καθώς και γενικότερα τα δικαιώματα του παιδιού, είναι η κεντρική ιδέα του υπαίθριου σχολείου της κοινότητας με τη «Λοξή Τάξη» στο Πεδίο του Άρεως.



Δίνουμε ραντεβού τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 16:00, στο άγαλμα της Αθηνάς, για τη συμμετοχή μας σε μια σειρά δράσεων σχεδιασμένων για τα παιδιά μας:
Δευτέρα  12/10/2015
  • Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Πλανόδια Βιβλιοθήκη» (16:00 – 18:00)
  • Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, «Εξερευνώντας τον ανοιχτό χώρο – προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις» (17:00 – 19:00).
  • Αγγελική Βαρελλά (Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), «Φιλενάδα, φουντουκιά μου (Πατάκης): ένα εργαστήριο» (17:00 - 18:00).
  • Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, «‘Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου’(Πατάκης): μια ανάγνωση» (18:00 – 19:00).
  • Αγγελική Βαρελλά «’Χαμόγελο στα χείλη’: Η Αθήνα του ’40 και η απελευθέρωση» (19:00 – 20:00).
Τρίτη 13/10/2015
  • Παιδαγωγική Ομάδα «Σκασιαρχείο» – «d.j. στα θρανία» (17:00 – 18:00).
  • Γκέλη Αρώνη, «Είναι αυτά που επιθυμώ αυτά που χρειάζομαι; - εργαστήριο δικαιωμάτων» (17:00 – 19:00).
  • Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, «Εξερευνώντας τον ανοιχτό χώρο – προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις»  (17:00 – 19:00).
  • Γιώργος Μόσχος (Συνήγορος του Παιδιού): «Το δικαίωμα των παιδιών στην αντίρρηση» (19:00 – 21:00).
Οι αργοπορημένοι/ες μπορούν να μας συναντήσουν στο χώρο του πρώην θεάτρου "Αλίκη"

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στο σύνδεσμο