Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο προέκυψε από τις εκλογές του Νέου Συλλόγου Γονέων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στις 18-22 Οκτωβρίου 2021. Αν και τόσο το καταστατικό όσο και το νομικό πλαίσιο ορίζουν οι εκλογές των Συλλόγων Γονέων να πραγματοποιούνται τις ζυγές χρονιές θυμίζουμε ότι έγιναν εκλογές το 2021 για λόγους ουσιαστικής δημοκρατίας, επειδή είχε περάσει 3ετής και όχι 2ετής θητεία εξαιτίας της αναβολής των εκλογικών διαδικασίων και της παράτασης θητείας λόγω covid. Φέτος, το 2022, όλοι οι σύλλογοι γονέων υποχρεούνται να κάνουν εκλογές για Διοικητικά Συμβούλια και συμμετοχή τους στην Ένωση Γονέων για αυτό και η θητεία του υπάρχοντος Δ.Σ. δεν είναι διετής, αλλά μονοετής. Ο απολογισμός, λοιπόν, αφορά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021-Νοεμβρίου 2022.
Στόχοι της δράσης του Συλλόγου Γονέων
Το σχολικό έτος 2021-2022 ήταν το πρώτο μετά από 3 έτη πανδημίας που τα σχολεία λειτούργησαν δια ζώσης, χωρίς, όμως, να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Υπήρξαν εσκεμμένες προχειρότητες και ουσιαστική αδιαφορία από πλευράς κράτους σε σχέση με το τι αποφασιζόταν και τι μπορούσε να εφαρμοστεί σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η δε οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία σε συνολικό επίπεδο ήταν και συνεχίζει να είναι ορατή στην καθημερινότητα όλων μας και ακόμα πιο έντονα σε οικογένειες που μέλος/η τους έχασαν τη δουλειά τους. Να σημειώσουμε δε ότι ενώ όλες οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες λειτούργησαν, ο δήμος δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων εντός σχολείου για το σχ. έτος 2021-2022. Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα οι αποφασιστικές διαδικασίες του δήμου συνέχισαν να γίνονται κατά βάση διαδικτυακά οπότε και τα όποια αιτήματά μας ήταν δύσκολο να διατυπωθούν και να διεκδικηθούν δια ζώσης. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η γειτονιά μας βρέθηκε στο επίκεντρο συγκεκριμένων δημοτικών και δημοσίων έργων (λόφος Στρέφη, πλατεία Εξαρχείων) που καθόρισαν και συνεχίζουν να καθορίζουν τη ζωή και καθημερινότητα των παιδιών μας και υμών.
Ο Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών είχε ως κύριους στόχους:
• Να αναδεικνύει και να αποσκοπεί στην ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις δράσεις του Συλλόγου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, καταγωγής, φύλου κ.λπ.
• Να διεκδικεί δυναμικά από τον Δήμο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, το σύνολο των αρμόδιων φορέων όσα απαιτούνται για το κτίριο, την υλικοτεχνική υποδομή, τη συνολικά εύρυθμη λειτουργία του σχολείου
• Να προσφέρει ποιοτικές και προσιτές δραστηριότητες για το σύνολο των μαθητών, αλλά και των γονιών μέσω της τέχνης, του αθλητισμού, της επιστήμης
• Να επιδείξει αλληλεγγύη και στήριξη σε όλα τα μέλη του, τέτοια που να αντιστοιχεί στη δομή και τον ρόλο του
• Να έχει ομαλή και ουσιαστική συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων
• Να διερευνήσει και να επιδιώξει την επαφή και συνεργασία με άλλους συλλόγους γονέων και την ενεργή συμμετοχή και συζήτηση με την Ένωση Γονέων και την Ομοσπονδία.
• Να διεκδικήσει όσα μπορούν να εξασφαλίσουν την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Κτίριο σχολείου- Εκπαιδευτικά ζητήματα
Ο σύλλογος συνέχισε να θέτει τα κτιριακά ζητήματα ως πρώτιστο επίπεδο παρέμβασης. Συνεχίστηκαν τα αιτήματα, υπομνήματα, ηλεκτρονικές αιτήσεις, κοινοποίηση φωτογραφικού υλικού, προσπάθεια συνάντησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Τον Νοέμβρη του 2021 υπήρξε συνάντηση εφ΄ όλης της ύλης με τον Αντιδήμαρχο Κτιριακών Υποδομών. Από πλευράς μας αναφέρθηκαν για άλλη μια φορά το σύνολο των προβλημάτων (μούχλα-υγρασία, έλλειψη μόνωσης, παράθυρα, κουφώματα, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τουαλέτες, ράμπα, ντουλάπια, πόρτες κ.λπ). Δεσμεύσεις και υποσχέσεις το αποτέλεσμα για άλλη μια φορά.
• Με αφορμή δε την κακοκαιρία τον Γενάρη του 2022, το κλείσιμο της εισόδου του σχολείου, την πτώση δέντρων στον προαύλιο χώρο κ.ο.κ. υπήρξε παρέμβαση του συλλόγου σε συνεργασία με τη διευθύντρια ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα δέντρα, να καθαριστούν τα προαύλια και να μπορέσει το 36ο δημοτικό να ανοίξει μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία και όχι αργότερα, όπως αρχικά λεγόταν από πλευράς δήμου.
• Τον Φλεβάρη του 2022 επαναλάβαμε αίτημα χορήγησης φορητών υπολογιστών στο σχολείο. Το αίτημα απευθυνόταν στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, στη σχολική επιτροπή του δήμου, στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας
• Τον Μάρτη του 2022 επανήλθαμε με νέο αίτημα για την επισκευή-αντικατάσταση των ντουλαπιών και κάθε ξύλινης πόρτας στο σχολείο, μιας και είναι τόσο παλιά και φθαρμένα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επαναλάβαμε με κάθε τρόπο την ανάγκη δημιουργίας ράμπας για την είσοδο έξοδο ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Ενώ και τα δύο έργα έχουν εγκριθεί τα ντουλάπια και οι πόρτες δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί παρόλο που ήρθε και ξυλουργός στο σχολείο. Ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή διότι το κόστος επισκευής δεν μπορεί να καλυφθεί από τη σχολική επιτροπή και η διεύθυνση κτιριακών υποδομών, αν και είπε ότι θα το αναλάβει, ακόμα δεν έχει κάνει κάτι. Η δε ράμπα φτιάχτηκε στην πάνω είσοδο και εντός του σχολείου, κατόπιν μιας πρωτοφανούς ανταλλαγής επιστολών με υπηρεσίες του δήμου. Θα λέγαμε, όμως, ότι είναι ημιτελής, αφού δε φτιάχτηκε αντίστοιχο έργο επί του πεζοδρομίου ώστε να εξασφαλισθεί και η είσοδος/έξοδος από το σχολείο.
• Τον Μάρτη του 2022, έχοντας παρατηρήσει οι γονείς ότι η ποσότητα του φαγητού των σχολικών γευμάτων έχει μειωθεί, αλλά και η ποιότητα έχει πέσει πολύ υπήρξε παρέμβαση στην εταιρία/εργολάβο. Η κατάσταση άλλαξε σχετικά άμεσα.
• Με αφορμή την πτώση πόρτας στην παιδική χαρά που βρίσκεται κοντά στο 14ο δημοτικό σχολείο Αθηνών τον Μάη του 2022 συμμετείχαμε σε από κοινού κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο και εκδόθηκε δελτίο τύπου και των τριών δημοτικών σχολείων της γειτονιάς (36ο, 14ο, 35ο). Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο μας έδωσε δυνατότητα δημόσιας τοποθέτησης, αλλά και συμμετοχής σε συνάντηση με τον δήμαρχο, κ. Μπακογιάννη. Αναφερθήκαμε τόσο στο ζήτημα των παιδικών χαρών, των ελεύθερων χώρων και των αθλητικών εγκαταστάσεων που αφορούν τα παιδιά της γειτονιάς, αλλά και στα σοβαρά κτιριακά ζητήματα του σχολείου.
• Τον Μάη του 2022 αναδείξαμε για άλλη μια χρονιά την αδυναμία τα παιδιά μας να διδαχθούν το μάθημα της πληροφορικής εξαιτίας της έλλειψης εργαστηρίου πληροφορικής (το υπάρχον είναι ένας μικρός διάδρομος που δεν αερίζεται και οι υπολογιστές ήταν παμπάλαιοι). Καταγγείλαμε τη «δωρεά» 4 χαλασμένων υπολογιστών από τον δήμο. Εν τέλει η σχολική επιτροπή ενέκρινε νέο αίτημα αγοράς 4 φορητών υπολογιστών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται εντός των σχολικών αιθουσών και επιτέλους το σχολικό έτος 2022-2023 τα παιδιά δε ζωγραφίζουν Pixels αλλά μπορούν να τα βλέπουν…
• Και το σχολικό έτος 2022-2023 εξασφαλίστηκε η ύπαρξη τριών ανθρώπων για την καθαριότητα του σχολείου. Φαίνεται ότι μετά τις παρεμβάσεις μας το σχολικό έτος 2020-2021 έγινε επιτέλους κατανοητό ότι η κτιριακή δομή του σχολείου είναι τέτοια που απαιτεί επιπλέον προσωπικό και όχι έναν άνθρωπο με περιορισμένο ωράριο εργασίας, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
• Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε έγγραφη και από κοινού παρέμβαση με τον σύλλογο ψυχολόγων και κοινωνιολόγων για την πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού στα σχολείου. Ψυχολόγος ήρθε τον Γενάρη.
• Τον Ιούνη 2022 έγινε παρέμβαση του Συλλόγου με δελτίο τύπου για την καθυστέρηση έκδοσης εγκυκλίου για παράλληλη στήριξη και σχολικούς νοσηλευτές. Η εγκύκλιος βγήκε τελικά στις 16/6/22, μαζί με τη λήξη του σχολικού έτους.
Στα νέα κεντρικά εκπαιδευτικά ζητήματα που προέκυψαν ήταν οι εξετάσεις PISA και η διευρυμένη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος μέχρι τις 5.30μ.μ. Ο σύλλογος γονέων φρόντισε και στις δύο περιπτώσεις, παρόλο που η απόφαση για το διευρυμένο ωράριο λήφθηκε μέσα στο καλοκαίρι, να συζητήσει, να ενημερώσει τους γονείς όσο μπορούσε και να εκδώσει ανακοινώσεις.
• Στην περίπτωση των εξετάσεων PISA το 36ο δημοτικό δεν είχε επιλεγεί, όμως, κρίναμε σωστό να γνωρίζουμε όλοι και όλες τι συνέβαινε, όπως επίσης και να κατακρίνουμε τη λογική πειθάρχησης και κατηγοριοποίησης των παιδιών και των σχολείων με βάση την απόδοσή τους. Οι εξετάσεις τελικά ακυρώθηκαν στην πράξη, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά για εξέταση και οι δάσκαλοι/ες απείχαν. Ο σύλλογός εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο μοιράστηκε και στο 35ο δημοτικό, ένα από τα επιλεγμένα σχολεία που οι εξετάσεις ακυρώθηκαν.
• Σχετικά δε με το διευρυμένο ωράριο συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι ο σχεδιασμός του περιέγραφε ένα διευρυμένο Parking παιδιών. Εκδόθηκε ανακοίνωση, δίνοντας έμφαση κυρίως στην εντατικοποίηση των ρυθμών ζωής των παιδιών, αλλά και στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη που όντως προκύπτει από την πολύωρη εργασία των γονιών σε βάρος τόσο των γονιών όσο και των παιδιών. Στο σχολείο μας δε συμπληρώθηκε τμήμα.
Συμπληρωματικές δράσεις με αφορμή την πανδημία
Συνεχίζοντας τη λογική του δικτύου αλληλεγγύης που στήθηκε καλά μέσα στην πανδημία και το lockdown με ανοιχτά σχολεία πια προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε όσο μπορούσαμε και μας αντιστοιχεί τη ζωή μας.
Αποσαφηνίστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, καθώς και οι άδειες που δικαιούμασταν οι εργαζόμενοι/ες γονείς. Εντοπίστηκαν και γνωστοποιήθηκαν οι κοντινότερες δομές που πραγματοποιούσαν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, αν και αναγνωρίζουμε ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση υποχρέωση των γονιών αλλά του κράτους, αγοράστηκαν self tests και μάσκες από το συλλογικό ταμείο για να διανεμηθούν σε κάποια παιδιά. Φυσικά, όταν διαπιστωνόταν η ανάγκη για συλλογή τροφίμων και ρουχισμού υπήρξε άμεση ανταπόκριση από όλους τους γονείς
Δραστηριότητες για παιδιά
Για το σχολικό έτος 2021-2022 ο δήμος Αθηναίων συνέχιζε να μη δίνει άδειες χρήσης των σχολείων για δραστηριότητες των συλλόγων γονέων. Για αυτόν τον λόγο προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε όσες μπορούσαμε σε χώρους της γειτονιάς.
Έτσι, λοιπόν:
1. Στις 5 Δεκεμβρίου 2021 πήγαμε όλοι/ες μαζί στην παιδική παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν». Το εισιτήριο ήταν μειωμένο εξαιτίας της ομαδικής κράτησης, καλύφθηκαν από το ταμείο του συλλόγου τα εισιτήρια όσων ήθελαν να έρθουν και δεν μπορούσαν.
2. Πήραμε άδεια από τη διευθύντρια για μία ημέρα και λειτουργήσαμε εντός του σχολείου χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στις 10 Δεκέμβρη 2021. Τα παιδιά έρχονταν στους πάγκους ανά τάξη. Πλήθος γονιών είχε ετοιμάσει λιχουδιές, είχαν συγκεντρωθεί παιχνίδια, βιβλία, κατασκευές. Οι τιμές ήταν προσιτές και φυσικά, κανένα παιδί δεν έμεινε χωρίς να φάει ή να πάρει παιχνίδι ακόμα κι αν δεν είχε χρήματα. Το μπαζάρ συνεχίστηκε και στις 12 Δεκεμβρίου στον λόφο του Στρέφη.
3. Στις 19 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο στην πλατεία Εξαρχείων όπου τα παιδιά μαζί με έναν γεωπόνο έμαθαν για τα δέντρα της πλατείας, την ηλικία τους, το είδος τους, το όνομά τους. Ακολούθησαν κατασκευές και στολισμός της πλατείας.
4. Με προσφορά βασιλόπιτες από τους γονείς έγινε σε κάθε τμήμα κοπή πίτας στις αρχές Φλεβάρη 2022. Όλα τα παιδιά πήραν ένα μικρό δώρο και όσα βρήκαν το φλουρί ένα βιβλίο.
5. Στις 26 Φλεβάρη 2022 συμμετείχαμε στο αποκριάτικο καρναβάλι που έγινε στον λόφο Στρέφη. Το σχολείο είχε το δικό του γαϊτάνακι, έπαιξε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού με ομαδικό τρόπο και όχι ανταγωνιστικό. Τα παιδιά έφτιαξαν την playlist μέσω ενός μουσικού κουμπαρά που είχε στηθεί στην είσοδο του σχολείου, ντύθηκαν όπως ήθελαν, ενώ μαζί με δάσκαλο του σχολείου έκαναν ραδιοφωνική εκπομπή η οποία και είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε όλους και όλες. Η συνέλευση του λόφου Στρέφη έκανε face painting για τα παιδιά και έστησε αναρρίχηση σε δέντρα του λόφου με έμπειρους αναρριχητές. Όλοι και όλες μαζί περάσαμε ωραία έχοντας και συλλογική κουζίνα, μα πάνω από όλα έχοντας ο ένας/η μία τον άλλον/την άλλη.
6. Σε συζήτηση που έγινε σχετικά με την έναρξη ενός νέου πολέμου και τα ζητήματα που αυτός προκαλεί συνολικά, αλλά και ειδικά στα παιδιά του σχολείου αποφασίστηκε η ανάρτηση ενός πανό στα κάγκελα του σχολείο με το σύνθημα «Όλα μαζί φωνάζουμε ειρήνη των λαών» και ζωγραφισμένα παιδιά. Σε επίπεδο έμπρακτης δράσης, έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, αποφασίστηκε να δούμε κάτι μέσω του πασχαλινού μπαζάρ.
7. Στις 16 – 17 Απριλίου 2022 κάναμε πασχαλινό μπαζάρ στον λόφο Στρέφη. Γονείς και παιδιά φτιάξαμε στολίδια και λαμπάδες. Με αφορμή και τον πόλεμο αποφασίσαμε να φανεί και μέσα από το μπαζάρ ότι είμαστε ένα, δε διαχωρίζουμε τους ανθρώπους από τη φυλή, τη χώρα, το χρώμα, το θρήκευμα κ.ο.κ. Θέλοντας να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης εκτός από τις λιχουδιές από Ελλάδα υπήρξαν πάγκοι με φαγητά και γλυκά από χώρες όπως η Αλβανία, η Γεωργία, η Αρμενία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Ινδία, η Ιορδανία, το Κουρδιστάν, η Αιθιοπία κ.ά., που έφτιαξαν οι γονείς από αυτές τις χώρες. Ήταν όλα υπέροχα.
8. Τον Μάη του 2022 οργανώσαμε φωτογράφιση ανά τάξη. Το κόστος ήταν 50λεπτά/φωτογραφία και τα παιδιά έλαβαν φωτογραφία είτε μπόρεσαν να πληρώσουν είτε όχι.
9. Στις 5 Ιουνίου 2022 οργανώθηκε εκδρομή όλων μας στην παραλία του Σχινιά. Η εκδρομή του συλλόγου υπήρξε παράδοση τα χρόνια πριν από τον covid και ξαναθυμηθήκαμε τα συλλογικά πλατσουρίσματα.
10. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-2022 οργανώσαμε μπουγέλο στο πάρκο Ναυαρίνου (15 Ιούνη) και σχολική γιορτή στο θεατράκι του λόφου Στρέφη (18 Ιουνίου). Στη γιορτή παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση των παιδιών της ομάδας ΛΕΣΤΡΕΦ, οργανώθηκαν και πάλι αναρριχητικά παιχνίδια, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, φάγαμε και ήπιαμε όλοι και όλες μαζί, αποχαιρετώντας μια δύσκολη χρονιά, ελπίζοντας και σχεδιάζοντας μια καλύτερη συνέχεια.
11. Στο Δ.Σ. Αυγούστου 2022 αποφασίστηκε μεταξύ άλλων το καλωσόρισμα των παιδιών της πρώτης δημοτικού τον Σεπτέμβρη του 2022 με διανομή ενός μικρού δώρου και της κονκάρδας με το σήμα του Συλλόγου.
12. Τον Οκτώβρη του 2022 εξασφαλίστηκε η επανέναρξη των δραστηριοτήτων για παιδιά και γονείς από τον Σύλλογο Γονέων εντός του σχολείου τα Σάββατα. Αφού πάρθηκαν οι αντίστοιχες εγκρίσεις τον Νοέμβρη του 2022 ξεκίνησαν το σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά και μοντέρνος χορός για παιδιά, καθώς και τμήμα παραδοσιακών χορών για ενήλικες. Η συμμετοχή φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ το κόστος/δραστηριότητα σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τα 8 ευρώ/μήνα.
13. Συνολικά, κοινοποιούνται όλες οι δράσεις που κάνουν δημόσιοι και δημοτικοί φορείς και αφορούν παιδιά και γονείς.
Δράσεις με αφορμή τον ξυλοδαρμό γονιού του σχολείου μας από τις αστυνομικές δυνάμεις και παρενόχλησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών από αστυνομικές δυνάμεις.
Στη γειτονιά μας πραγματοποιούνται δύο σοβαρά έργα, αυτό της κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και αυτό της ανάπλασης του λόφου Στρέφη μέσω μελέτης που έχει εκπονήσει ιδιωτική εταιρία. Τα εργοτάξια φρουρούνται νυχθημερόν από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για τις οποίες έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες παραβίασης καθήκοντος. Ως σύλλογος γονέων τοποθετηθήκαμε από την αρχή της χρονιάς λέγοντας ότι το να κυκλοφορούμε ανάμεσα σε όπλα και τα παιδιά μας να συνηθίζουν σε μια τέτοια εικόνα δεν είναι φυσιολογικό. Στο παρελθόν δε έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις ειδικά για τον λόφο Στρέφη, τα έργα που απαιτούνται και τα έργα που δε γίνονται τελικά μέσω αυτής της ανάπλασης. Εκδόθηκε, λοιπόν, κείμενο με τίτλο «Τα αόρατα παιδιών των Εξαρχείων» και αποφασίστηκε να κληθεί κάποια στιγμή μια κοινή σύσκεψη των γονιών της περιοχής για περαιτέρω συζήτηση και δράση. Δυστυχώς η αφορμή για τη συνάντηση αυτή δόθηκε από ένα τραγικό γεγονός. Γονιός του σχολείου μας ξυλοκοπήθηκε στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ το βράδυ της 4ης Οκτώβρη 2022, μπροστά στα παιδιά του, επειδή υπερασπίστηκε κοπέλα που ήθελε να διασχίσει τον λόφο. Εκπρόσωποι του συλλόγου από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα στον άνθρωπο, στηρίχθηκε και νομικά και φυσικά, ηθικά το ίδιο βράδυ, ενώ ακολούθησε η έκδοση δελτίου τύπου και η δημόσια παρουσία του σχολείου όπου ζητήθηκε (ΜΜΕ, αστυνομία, δικαστήριο κ.λπ). Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το σύλλογο διδασκόντων. Στις 9 Οκτωβρίου 2022 με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας κλήθηκε κοινή σύσκεψη όλων των συλλόγων γονέων και διδασκόντων σχολείων της γειτονιάς, καθώς και της τοπικής ΕΛΜΕ και του τοπικού συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολούθησε κοινό δελτίο τύπου και υπόμνημα προς τις αρμόδιες αρχές. Δημοσιεύτηκαν πολλά ψηφίσματα στήριξης (Ένωση Γονέων, Σύλλογοι Γονέων, ΕΛΜΕ, σύλλογοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης). Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει απάντηση από τη Γ.Α.Δ.Α., ενώ έχει ενεργοποιηθεί και ο συνήγορος του πολίτη. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσκολία της κατάστασης, αλλά δε θα παραδώσουμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους μας στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης, δε θα κάνουμε πίσω στις απειλές και πράξεις που θέλουν να προκαλέσουν φόβο.
Επικοινωνία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, την Ένωση και την Ομοσπονδία Γονέων
Η επικοινωνία με τον Σύλλογο Διδασκόντων συνεχίζεται και είναι σε ένα καλό επίπεδο. Δεν έγινε βέβαια μέσω μια οργανωμένης διαδικασίας σχολικού συμβουλίου και αυτό κατόπιν από κοινού συμφωνίας ότι ο νέος τρόπος που ορίζεται η δομή του σχολικού συμβουλίου θεωρείται αντιδημοκρατικός και αντιπαραγωγικός, οπότε προτιμήσαμε επικοινωνία σε επίπεδο συλλογικών οργάνων. Δεν ξεχνάμε ότι η επικοινωνία και αρμονική συνεργασία εξασφαλίζεται με το να αναγνωρίζουν και τα δύο μέρη το επίπεδο και τον χώρο παρέμβασής τους.
Η δε επικοινωνία και σχέση του Συλλόγου με την Ένωση Γονέων και την Ομοσπονδία αναβαθμίστηκε σοβαρά αφού για πρώτη φορά πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στις εκλογές της Ένωσης, η οποία και κατέληξε στην εκλογή δύο μελών μας στο Δ.Σ. Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος του Συλλόγου ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ένωσης στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθώντας όσο είναι αυτό εφικτό τα θέματα όλων των σχολείων της δημοτικής κοινότητας. Σίγουρα υπάρχει μέλλον στο πώς η Ένωση θα συγκροτήσει και θα πετύχει να εφαρμόσει ένα σχέδιο συλλογικής εκπροσώπησης και διεκδίκησης, αλλά κρίνουμε ότι έγινε μια σημαντική πρόοδος και εξαιτίας της συμβολής μας. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που η Ένωση και η Ομοσπονδία έβγαλαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα που αφορούν και το 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.
Σύνδεση του Συλλόγου Γονέων με τη γειτονιά
Το σχολείο δεν είναι ξεκομμένο από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Με βάση αυτήν την οπτική, όταν χρειάστηκε ως Σύλλογος είχαμε παρέμβαση σε θέματα που αφορούσαν την καθαριότητα των γύρω δρόμων, την ασφαλή διέλευση των παιδιών στο σχολείο και του παιχνιδιού τους στους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς. Για αυτά τα ζητήματα υπήρξε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, τον ΟΠΑΝΔΑ κ.λπ. ενώ η συζήτηση, δημιουργία και συμμετοχή σε γεγονότα γύρω από τους ελεύθερους δημόσιους χώρους αποφασίζεται συλλογικά.
Εσωτερική λειτουργία
Επιδιώκουμε τη συμμετοχή του συνόλου των γονιών στις συζητήσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και φυσικά, προσπαθούμε να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για όσα μας απασχολούν. Τα Διοικητικά Συμβούλια πραγματοποιούνται κάθε μήνα, είναι ανοιχτά για όλους τους γονείς. Η επικοινωνία γίνεται μέσω e-mails, ανάρτησης ανακοινώσεων στο blog και στον πίνακα ανακοινώσεων, καθώς και διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων στα παιδιά. Καθημερινή είναι και η παρουσία μελών του Συλλόγου στην έναρξη και το σχόλασμα των μαθημάτων.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά που μπορούν να βελτιωθούν. Σημασία έχει, όμως, η ενασχόληση όλων των γονιών στο βαθμό που μπορούν και όπου επιλέγουν. Δεν ξεχνάμε ποιος είναι ο ρόλος, αλλά και οι υποχρεώσεις της πολιτείας. Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τον ρόλο τους, όταν στο κάτω κάτω πληρώνουμε αδρά για όλα αυτά που ΔΕΝ προσφέρονται σε εμάς και στα παιδιά μας.
Θεωρούμε ότι στο σχολείο δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ μας, ακριβώς γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το καλύτερο για τα παιδιά μας, η επικράτηση ενός κλίματος συνεργασίας, συζήτησης και από κοινού δράσης στη βάση της αλληλεγγύης.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή σας!