Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας δεν καλύπτονται με την αστυνομική βία και καταστολή

 Το τελευταίο διάστημα στη γειτονιά των Εξαρχείων διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων κλίμα τρομοκρατίας λόγω της συνεχούς παρουσίας δυνάμεων καταστολής στην περιοχή μας.

Γονείς, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί για να φτάσουν στα σχολεία τους ( 5ο Γυμνάσιο στην οδό Αραχώβης, δημοτικός παιδικός σταθμός στη Θεμιστοκλέους, 35ο Δημοτικό και το νυχτερινό ΕΠΑΛ στην οδό Κωλέττη, το 36ο δημοτικό στον λόφο Στρέφη, καθώς και τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία), είναι αναγκασμένοι να περνούν ανάμεσα από διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλων σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονται παραταγμένοι περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων με πρόσχημα τις εργασίες για το μετρό, καθώς και γύρω από τον λόφο Στρέφη με αφορμή την επικείμενη «ανάπλαση».

Αποτέλεσμα αυτής της παρουσίας τους είναι να υπάρχουν συχνές και απρόκλητες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ενάντια σε εργαζόμενους/ες της περιοχής, απλούς/ες διερχόμενους/ες, σε κατοίκους που εκφράζουν τον προβληματισμό τους και κινητοποιούνται απέναντι στον σχεδιασμό της Αττικό   μετρό για τη γραμμή που περνάει την περιοχή μας.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν μια σειρά περιστατικά με απρόκλητες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ενάντια σε φοιτητές μέσα στα Πανεπιστήμια, σε κινητοποιήσεις, ακόμα και σε συναυλίες, διώξεις συνδικαλιστών καθώς και η πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου.

Η καταστολή αυτή είναι κατεύθυνση του κράτους και δεν έχει στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά να διασφαλίσει τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων!

Την ίδια στιγμή με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά μας βρίσκονται πάλι αντιμέτωπα με κενά σε εκπαιδευτικούς, ελλιπείς υποδομές στα σχολικά κτίρια, ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και μορφωτικά κενά. Την ίδια στιγμή οι μισές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα του σπιτιού τους και οι γονείς καλούμαστε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας.

Αντί λοιπόν το κράτος να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τα τεράστια προβλήματα στην Εκπαίδευση, μοιράζει απλόχερα δυνάμεις καταστολής στις γειτονιές μας. Στην ίδια όχθη και ο Δήμος Αθηναίων που αντιμετωπίζει σχολεία, παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις, σαν πολυτέλεια και κόστος ώστε να εξυπηρετήσει την δραστηριότητα επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή όπως γίνεται με τις αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ένωση Γονέων καταδικάζει αυτήν την πολιτική που στερεί από τα παιδιά μας το δικαίωμα στη μόρφωση, στην άθληση, στην ψυχαγωγία, εντείνει την καταστολή. Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να συνηθίζουν στο ότι η καταστολή των αγώνων και κάθε διεκδίκησης είναι φυσικό φαινόμενο.

 

Καλούμε όλους τους γονείς αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας να μην δεχτούν αυτή την κατάσταση, να αγωνιστούμε για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας και των οικογενειών μας, να αντισταθούμε σε αυτά τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και καταστολής που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να τσακίσουν κάθε εστία αγώνα.

Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας