Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 Στις 31/8/22 πραγματοποιήθηκε το ανοιχτό Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων

Με βάση την ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς

Το σχολείο μας ανήκει στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ωραρίου μέχρι τις 5.30μ.μ. Στο ΔΣ έγινε συζήτηση και ακόμα κι αν οι απόψεις μας ως σώμα μπορεί να διαφοροποιούνται σε σημεία, καταλήξαμε στο ότι αυτό που σχεδιάζεται να συμβεί τώρα είναι αρνητικό, πρόχειρο, κακό για τα παιδιά πρωτίστως. Βγήκε, λοιπόν, η παρακάτω ανακοίνωση 

https://sg36.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

Για το καλωσόρισμα των παιδιών της πρώτης δημοτικού θα μοιραστούν την πρώτη εβδομάδα κονκάρδες και κάποια αναλώσιμα, καθώς και αιτήσεις δήλωσης στοιχείων στους γονείς

2. Επικοινωνία με υπηρεσίες του δήμου.

 Στις 22/8 στάλθηκε ένα email στη διεύθυνση κτιριακών υποδομών του δήμου και κοινοποιήθηκε στους δύο αρμόδιους αντιδημάρχους, στον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, στον συμβουλο του δημάρχου που στο παρελθόν έχουμε συναντηθεί, καθώς και στη διεύθυνση του σχολείου. Ζητούσαμε να μας γνωστοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα εργασιών που αφορούν τη ράμπα, τα ντουλάπια, το βάψιμο, την ταράτσα και τα τα κουφώματα. Ακολούθησε ανταλλαγή e-mails τα οποία είναι στη διάθεση όποιου/ας θέλει να τα δει, στα οποία επί της ουσίας μας απαντούσε η υπηρεσία είτε ότι δεν έχουμε κάνει αίτημα είτε ότι όλα έχουν δρομολογηθεί (χωρίς καμία χρονική δέσμευση). Αποδεικνύοντας ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, εμπλέκοντας ακόμα και τον Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής που είχε κάνει έγγραφα κλπ, το προτελευταίο email που μας στάλθηκε ζητούσε από τον Σύλλογο Γονέων να ενημερώσει για το κόστος που όρισε ο ξυλουργός του δήμου, καθώς και για το υπόλοιπο διαθέσιμων χρημάτων της σχολικής επιτροπής (!!!!!!). Η απάντησή μας ήταν αυστηρή και μας κοινοποιήθηκε Mail με χρονοδιάγραμμα και ονόματα υπευθύνων.

3. Δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. 

Συνεχίζουμε την πρακτική που είχαμε και προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Μέσα στο καλοκαίρι χρειάστηκε μια οικογένεια του σχολείου βοήθεια σε τρόφιμα. Αυτή προσφέρθηκε χωρίς να επιβαρυνθεί το ταμείο του συλλόγου, αλλά κατόπιν συνεννόησης με τη συλλογική κουζίνα El Chef.

Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι είχαμε τις τραγικές απώλειες δύο γονιών. Θα υπάρξει επικοινωνία με τις οικογένειες και οποιαδήποτε βοήθεια-στήριξη μπορεί να δοθεί από εμάς θα είναι διαθέσιμη.

Μπαίνουμε σε μια δύσκολη οικονομική χρονιά για όλου/ες μας. Προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας αλληλεγγύη αποφασίσαμε μετά την έναρξη μαθημάτων να φτιαχτεί μια λίστα στην οποία όσοι/ες θέλουν θα δηλώνουν επάγγελμα και στοιχεία επικοινωνίας ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων σε αυτόν και να λειτουργεί ως "δήλωση διαθεσιμότητας εργασίας" με τους όρους και την πληρωμή να τα ορίζουν φυσικά όσοι/ες συνεργάζονται και να μην υπάρχει εμπλοκή του Συλλόγου.


4. Ενημέρωση για εξελίξεις στη γειτονιά και πρωτοβουλίες συλλόγου γονέων

Συζητήθηκαν αναλυτικά τόσο οι εξελίξεις στον λόφο Στρέφη όσο και στην πλατεία Εξαρχείων. Για άλλη μια φορά τέθηκε η ανάγκη διάσωσης των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς μας. Αναγνωρίζουμε τα προηγούμενα προβλήματα της πλατείας, θεωρούμε ότι ο Στρέφης θέλει συντήρηση, όμως, αυτό που προτείνεται και συμβαίνει οδηγεί σε αφανισμό της πλατείας και αλλαγή χαρακτήρα του λόφου, χωρίς καν τον σεβασμό προς τα χαρακτηριστικά του ως άλσος-πάρκο-λόφος με χλωρίδα και πανίδα. Οι συνελεύσεις που λειτουργούν εκεί διενεργούν διάφορες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Όταν αυτές μας στέλνονται θα τις κοινοποιούμε. 

Ως σύλλογος γονέων έχουμε ως κέντρο τα παιδιά. Θα γραφτεί από εμάς, λοιπόν, μια ανακοίνωση σε αυτό το ύφος. 

Επίσης, προτείνεται παιδική γιορτή από το Πάρκο Ναυαρίνου στις 18/9 στην οποία είπαμε ότι θέλουμε να συμμετέχουμε και να δούμε και δικό μας περιεχόμενο συμμετοχής. 

Τέλος, με αφορμή τα παραπάνω έργα η γειτονιά έχει ξανά σε συγκεκριμένα σημεία πολλές και πάνοπλες δυνάμεις καταστολής. Εκτός του ότι είναι έτσι και αλλιώς μια εικόνα άγρια την οποία τείνουν να συνηθίσουν μαζί με εμάς και τα ίδια τα παιδιά, σημειώθηκαν και περιστατικά ενοχλήσεων εφήβων και νέων. Παράλληλα, γονείς από το 35ο δημοτικό και το 5ο γυμνάσιο, καθώς και καθηγητές/τριες από το εσπερινό της Κωλέττη δηλώνουν την ανησυχία τους και για το τι μπορεί να συμβεί από 12/9 και μετά, αλλά και για την κατάσταση/εικόνα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά Προκειμένου, λοιπόν, να το συζητήσουμε ως γονείς όσο πιο ανοιχτά μπορούμε, αλλά και να δούμε αν θα μπορούσαμε να υπάρχει απεύθυνση σε φορείς και ποια θα ήταν αυτή, αποφασίστηκε μία σύσκεψη/συνάντηση με αυτό το θέμα. Η ημερομηνία δεν ορίστηκε για να υπάρξει συνεννόηση, αλλά σίγουρα θα είναι μετά τις 12/9.