Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


23/9/2019
Αρ. Πρωτ.:10

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σε συνέχεια του αιτήματος συνάντησής μας και προκειμένου να διευκολυνθεί τόσο η συζήτησή μας όσο και η λήψη άμεσων πρωτοβουλιών που αφορούν το 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών σας καταθέτουμε το παρακάτω υπόμνημα, αναφέροντας κομβικά προβλήματα και τρόπους επίλυσης.


Αναλυτικότερα:
-           Τουαλέτες: εξαιτίας των ιδιαίτερα παλιών και μη συντηρημένων εγκαταστάσεων και σε συνδυασμένο με τα προβλήματα της αποχέτευσης οι τουαλέτες είναι είτε μη χρησιμοποιήσιμες είτε σε πολύ κακή κατάσταση σε επίπεδο υγιεινής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν άμεσα να εκπονήσουν μελέτη ανακατασκευής των τουαλετών.
-           Ζητήματα συνολικής καθαριότητας του σχολείου: Η μία υπάλληλος καθαριότητας που απασχολείται στο σχολείο μας δεν επαρκεί για τον πλήρη καθαρισμό του καθόλη τη διάρκεια της ημέρας (με βάση τη σύμβαση εργασίας της το ωράριό της ξεκινά στις 12.30μμ). Αιτούμαστε την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον ενός/μίας βοηθού, προκειμένου να υπάρξει στήριξη τόσο σε ζητήματα καθαριότητας όσο και ζητήματα καθημερινά, τρέχοντα του σχολείου
-           Μόνωση - κουφώματα – φώτα - πόρτες- τοίχοι – ντουλάπια: Το σχολείο δεν έχει συντηρηθεί και βαφτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει μόνωση, οι πόρτες να είναι πλέον χωρίς καν χερούλια και πόμολα (συχνά κλειδώνονται μαθητές μέσα ή έξω από τις αίθουσες), οι τοίχοι να είναι βρώμικοι, γεμάτοι υγρασία και μούχλα, τα ντουλάπια σπασμένα, οι μεταλλικές εγκαταστάσεις (πόρτες, σιδεριές κ.λπ.) σάπιες και επικίνδυνες, τα φώτα στις οροφές ακάλυπτα. Εδώ και χρόνια αιτούμαστε την ένταξη του σχολείου σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και συντήρησης, μάταια, όμως. Είναι άμεση ανάγκη, λοιπόν, η έγκριση χρημάτων είτε από τον προϋπολογισμό του Δήμου είτε μέσω προγραμμάτων για την αντικατάσταση των παλιών αλουμινένιων κουφωμάτων και τη μόνωση του σχολείου, καθώς και για το βάψιμο του και τις υπόλοιπες επισκευές.
-           Έλλειψη αιθουσών: Ο αριθμός και το μέγεθος των αιθουσών διδασκαλίας δεν επαρκούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η σχολική βιβλιοθήκη δε λειτουργεί καν με δεδομένο του ότι έχει παραχωρηθεί για να στεγαστούν τα δύο τμήματα υποδοχής (των οποίων τη λειτουργία στηρίζει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας). Είναι επιτακτική η εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρων εντός του σχολείου ικανών να στεγάσουν το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών διαδικασιών/δραστηριοτήτων.
-           Σχολείο μη προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες: Η κεντρική είσοδος του σχολείου έχει μόνο σκάλες. Απαιτείται η τοποθέτηση ράμπας διευκόλυνσης εισόδου για άτομα με κινητικά προβλήματα
-           Περιβάλλων χώρος: Το σχολείο μας βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Στρέφη. Επί της οδού Πουλχερίας δεν υπάρχουν καν κάδοι απορριμμάτων. Είναι ανάγκη να υπάρξει μέριμνα καθαρισμού των δρόμων Πουλχερίας και Ιουστινιανού ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες που τα παιδιά πηγαίνουν και φεύγουν από το σχολείο, προκειμένου να μην έρχονται αντιμέτωπα με σκουπίδια, σύριγγες κλπ. Ταυτόχρονα, ζητάμε τον καθαρισμό και περιποίηση των παρτεριών και των δέντρων γύρω από το σχολείου. Εκτός της βρωμιάς, τα ακλάδευτα ή και σάπια δέντρα σε μέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται επικίνδυνα. Τοποθέτηση σήμανσης ύπαρξης σχολείου και διάβασης πεζών.
-           Φροντίδα του λόφου Στρέφη και του ανοιχτού γηπέδου: Όλα τα παιδιά του κέντρου της πόλης στερούνται ελεύθερων δημόσιων χώρων. Έχουμε την τύχη να ζούμε κοντά σε έναν λόφο και τα παιδιά μας να θέλουμε να παίζουν σε αυτό. Ζητάμε τον άμεσο καθαρισμό του, τον φωτισμό του, τις επισκευές στα πλακόστρωτα, τις μπασκέτες, στο δάπεδο του γηπέδου και τις κερκίδες. Επιπλέον, το γήπεδο πρέπει να είναι ανοιχτό  και τα πρωινά, προκειμένου να γίνεται χρήση του από τους γυμναστές και τους μαθητές του σχολείου, δεδομένου ότι ο προαύλιος χώρος δεν επαρκεί και δεν ενδείκνυται για γυμναστική.
-           Στήριξη των ακαδημιών μπάσκετ και βόλεϊ της γειτονιάς μας που έχουν ως έδρα των τμημάτων μπάσκετ και βόλεϊ το κλειστό γήπεδο του Στρέφη, αρμοδιότητας ΟΠΑΝΔΑ. Οι προσπάθειες των σωματείων για την προπόνηση των ακαδημιών και των ομάδων προσκρούουν στη μη παραχώρηση των απαραίτητων ωρών. Οι ιδανικότερες ώρες για προπόνηση των παιδιών της περιοχής καταλαμβάνονται είτε από αθλητικά σωματεία ενηλίκων είτε από ιδιωτικές εταιρίες για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι ώρες που τελικά παραχωρούνται είναι ώρες λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος του σχολείου (πριν τις 16:00) ή αμέσως μετά. Για τον λόγο αυτό ζητάμε ο ΟΠΑΝΔΑ να μεριμνήσει ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να αθλούνται.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παπαγεωργίου Χρυσούλα                                                                           Ιωαννίδου Ευγενία