Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


18/9/2019
Αρ. Πρωτ.:09

Προς Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Μπακογιάννη Κωνσταντίνο

Κοινοποίηση:
           Αντιδήμαρχο Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών, κ. Αποστολόπουλο Γεώργιο
           Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Ευγένιο Κολλάτο
           Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Νικόλαο Αβραμίδη
           Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για το Παιδί, κ. Δήμητρα - Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη


Θέμα: Αίτημα συνάντησης του Συλλόγου Γονέων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών με τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Τα τελευταία δυο χρόνια η διεύθυνση του 36ου Δημοτικού Σχολείου και του 82ου Νηπιαγωγείου Αθηνών που συστεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα στο λόφο του Στρέφη έχουν στείλει αλλεπάλληλα αιτήματα προς τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του Δήμου Αθηναίων για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη συντήρηση και την επισκευή του σχολικού συγκροτήματος από το Δήμο της Αθήνας. Σε Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2019 παρευρεθήκαμε τόσο εμείς ως Σύλλογος όσο και η Διευθύντρια του Σχολείου μας, κάνοντας γνωστά τα προβλήματά μας στο σύνολο των παρευρισκομένων και καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα. Από τότε έως τώρα δεν έχουμε λάβει ουδεμία απάντηση και σαφώς καμία εργασία δεν έχει πραγματοποιηθεί τόσο στο σχολείο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Η πολύχρονη απουσία συντήρησης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του σχολείου, καθώς και οι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει από το διαρκή αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό έχουν δημιουργήσει αρκετές φθορές, καθώς και την έλλειψη πραγματικών χώρων για τη διδασκαλία και τις υπόλοιπες σχολικές δραστηριότητες. Αναλυτικότερα, λοιπόν, το σχολείο χρήζει άμεσης συντήρησης σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής. Οι τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση που ακόμα και η όποια προσπάθεια καθαρισμού τους δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κάποιες είναι τελείως κλειστές, ενώ σαφώς και η ποιότητα όσων λειτουργούν κάνει τη χρήση τους από παιδιά δύσκολη, ακόμα και υγειονομικά επικίνδυνη. Το πρόβλημα καθαριότητας βέβαια αφορά το σύνολο του σχολείου, αφού η μία υπάλληλος που έρχεται στο σχολείο με βάση τη σύμβαση εργασίας της για ελάχιστες ώρες δεν επαρκεί. Υπάρχει δε σοβαρό ζήτημα με τις αίθουσες. Ελάχιστο δείγμα του προβλήματος είναι οι τοίχοι που έχουν μούχλα, τα διαλυμένα κουφώματα, οι φθαρμένες και χωρίς καν χερούλια πόρτες, η μη λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης εξαιτίας της στέγασης σε αυτήν των τμημάτων υποδοχής (κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού είναι αναντίστοιχη του αριθμού των παιδιών και γεμάτη υγρασία και μούχλα) κ.λπ. Επιπλέον, το σχολείο δε διαθέτει ράμπα διευκόλυνσης εισόδου για άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς η κεντρική είσοδός του είναι προσβάσιμη μόνο από σκάλες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το περσινό περιστατικό που εν μέσω χειμώνα χάλασε ο καυστήρας και όπως πληροφορηθήκαμε, δεν είχε γίνει καν η απαραίτητη συντήρηση. Ενημερωτικά, το σχολείο μας δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή του αναβάθμισή του ούτε στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για έργα συντήρησης και επισκευής.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να θίξουμε ζητήματα σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου που αποτελούν ευθύνη της δημοτικής αρχής.  Τόσο στις σκάλες της οδού Ιουστινιανού όσο και στην πάνω πλευρά επί της οδού Πουλχερίας η βρωμιά, τα απεριποίητα δέντρα, ακόμα και σύριγγες είναι καθημερινές εικόνες και «εμπειρίες» των παιδιών – μαθητών, των γονιών τους και των δασκάλων τους. Ο δε λόφος του Στρέφη με τον οποίο το σχολείο μας είναι σε άμεση γειτνίαση και αποτελεί βασικό ελεύθερο και δημόσιο χώρο για όλους μας βρίσκεται στην ίδια, ίσως και χειρότερη κατάσταση, με διαλυμένες μπασκέτες, σπασμένα γυαλιά, διαλυμένα πλακόστρωτα κ.ο.κ.
Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα και εξαιτίας της νέα κατάστασης που επικρατεί στη γειτονιά δυνάμεις καταστολής βρίσκονται σε δρόμους και σημεία που περπατάνε και παίζουνε παιδιά. Προλαβαίνοντας την όποια απάντηση περί προστασίας και διασφάλισης των παιδιών μας θέλουμε να πούμε ότι ένοπλοι αστυνομικοί, με μάσκες και δακρυγόνα μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν σε μικρά παιδιά. Αντιθέτως, καλλιεργείται μία έντονη αίσθηση φόβου και ανασφάλειας την οποία καλούμαστε ως γονείς να απαντήσουμε ανεπιτυχώς, μιας και η καθημερινότητα των παιδιών μας στα Εξάρχεια τα έχει διδάξει άλλα… Γνωρίζοντας ότι η ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων δεν είναι του Δήμου, σας ενημερώνουμε, ελπίζοντας στην εκφορά γνώμης προς τους αρμόδιους με γνώμονα την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση στο σχολείο είναι για τα παιδιά μας κρίσιμη και τα προβλήματα χρήζουν άμεσης επίλυσης. Για το λόγο αυτό αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε και να ορίσουμε από κοινού ένα χρονοδιάγραμμα και έναν προγραμματισμό.

Με εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παπαγεωργίου Χρυσούλα                                                                Ιωαννίδου Ευγενία