Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αγαπητοί γονείς,
σας ενημερώνουμε για τρεις εκδηλώσεις που γίνονται αυτήν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο:

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ, Αρχαίο δράμα από παιδιά για παιδιά στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138)

ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ, στη γειτονιά μας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254)

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑNΝΟΣ
Αρχαίο δράμα από παιδιά…για παιδιά!

Αίθριο Μουσείου Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου Τηλ 210 345 3111

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 20.30
Είσοδος Ελεύθερη

O μύθος του Οιδίποδα εμπνέει τη θεατρική ομάδα «Εμείς, Εμείς», που αποτελείται από έξι παιδιά 8 ετών, και με την καθοδήγηση-σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη Knutsen παρουσιάζουν στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς στις 29 Σεπτεμβρίου, τον «Οιδίποδα Τύραννο», μια παράσταση από παιδιά…για παιδιά! 

Τα παιδιά, που επέλεξαν τα ίδια το έργο, έστησαν μια παράσταση που αντιμετωπίζει με σεβασμό και σοβαρότητα την τραγωδία του Σοφοκλή. Το έργο πέρα από ορισμένες περικοπές και προσθήκες παρουσιάζεται στο σύνολο του, σε μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη, και αποκτά μια πρωτόγνωρη και συγκινητική ποιότητα, μέσα από τις παιδικές ερμηνείες. Είναι η πρώτη φορά που μια αρχαία τραγωδία ανεβαίνει σε μια παράσταση όπου ηθοποιοί είναι παιδιά κι απευθύνεται σε παιδιά, μια μοναδική ευκαιρία για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν ένα κείμενο που θίγει δύσκολα ζητήματα, σε μια εκδοχή που θα τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. 

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Aλίκη Δανέζη Knutsen
Κοστούμια: Μαρία Σιαφάτα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζωάννα Κόρτσα
Φωτογραφίες: Μάκης Ποράβας

Οιδίπους: Γιάννος
Ιοκάστη: Πολυδώρα/Φοίβη
Τειρεσίας-Βοσκός: Απόλλων
Κρέων-Θεράπων: Φράνκλιν
Χορός: Ιωάννα
Intro τρομπέτα: Aλέξανδρος
Συμμετέχει ο Φίλιππος



Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017
Κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο Πατησίων, από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα
Είσοδος ελεύθερη 

Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό. Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με τους ερευνητές, συμμετέχοντας σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, εκπλήξεις και δρώμενα.
Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ συνδέεται, φέτος, με τον εορτασμό των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως διοργανώνεται από την Πρυτανεία του ΕΜΠ, και φιλοδοξεί να συμβάλει, με τη σειρά της, στην προβολή του ερευνητικού έργου του Πολυτεχνείου στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο. 
Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά την έρευνα και τη σημασία της, να συνομιλήσετε με τους ερευνητές του Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων της Αθήνας, να παρακολουθήσετε τα πειράματά τους, να αγγίξετε τον επιστημονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν και να κατανοήσετε τη λειτουργία και της χρησιμότητά του, να πειραματιστείτε οι ίδιοι.

Η Βραδιά περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις σχεδιασμένες για τους μαθητές όλων των ηλικιών, κυνήγι θησαυρού που εξελίσσεται σε συναρπαστικό παιχνίδι για τους επισκέπτες, ζωντανή μουσική, αλλά και ζωντανή σύνδεση με το μουσικο - επιστημονικό δρώμενο της Θεσσαλονίκης.

Αφού ακόμα και ο Καραγκιόζης γίνεται φέτος Ερευνητής, όλα μπορούν να συμβούν 

Ιστοσελίδες εκδήλωσης https://www.facebook.com/NTUAREN
http://www.researchersnight.gr/athina.el.aspx



Βραδιά του Ερευνητή στο Κέντρο Πολιτισμού 
«Ελληνικός Κόσμος»

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017
Πειραιώς 254, Ταύρος

Με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», στην Αθήνα, η φετινή βραδιά πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο γνώριμο και φιλόξενο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στις 29 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο!

Ερευνητές από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα (Ε.Κ) της χώρας, που συμμετέχουν ως διοργανωτές, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί/επιστημονικοί/εκπαιδευτικοί φορείς μέσα από ποικίλες πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια και προβολές ανοίγουν τη γνώση και την επιστήμη σε μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα Ελλήνων ερευνητών.

To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που διαθέτει διαδραστικά συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας ανοιχτά στο ευρύ κοινό, με εφαρμογές που δημιουργούνται από τα εξειδικευμένα στελέχη του και τους ερευνητές του.

H «ΘΟΛΟΣ» του «Ελληνικού Κόσμου» λοιπόν, θα προσφέρει στους επισκέπτες συναρπαστικά ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο. Για την κεντρική βραδιά, έχουν προγραμματιστεί στη «ΘΟΛΟ» διαδραστικές περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας στην αρχαία Πριήνη (η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής) και στην αρχαία Μίλητο (μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας).Θα προβληθεί επίσης, η παραγωγή της ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετείχε στο έργο AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain) «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» (The Hot and Energetic Universe).

Για τις προβολές είναι απαραίτητη η προ-κράτηση θέσεων από την ιστοσελίδα http://www.renathens.gr/.

Πολλές είναι και οι φιλοξενούμενες δράσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Εκτός από τις ποικίλες ερευνητικές δραστηριότητες που θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν ερευνητές των παραπάνω Ε.Κ, ομάδες νέων επιστημόνων θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά εκθέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ένα λειτουργικό μοντέλο του ελληνικού δορυφόρου UPSat μαζί με τον σταθμό εδάφους SatNOGS και αντικείμενα από τις δοκιμές και πτήσεις πυραύλων από την Libre Space Foundation, το αεροπλανάκι HERMES από την ομάδα διαστημικής EUROAVIA του ΕΜΠ, ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο όχημα υψηλών επιδόσεων από την UoP Racing team του Πανεπιστημίου Πατρών, Drone και το σύστημα αυτόματης περιπολίας Νyx από την MindCore, καθώς και πολυάριθμες ενδιαφέρουσες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Δυναμική θα είναι και η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του Προγραμμάτων.

Αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια με την καθοδήγηση μελών της Αστρνομικής Ένωσης Σπάρτης και της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες ενώ μια ακόμη έκπληξη περιμένει όλους. Μάθε πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, φτιάξε τη δική σου εκπομπή και πάρε την μαζί σου ως ενθύμιο, από τους συνεργάτες των σταθμών En Lefko 87.7, HIT 88.9 και RED96.3.

Κεντρικός ομιλητής της Βραδιάς ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία»!

Η βραδιά θα πλημμυρίσει με πολλή μουσική από την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και θα κλείσει με τους ξεχωριστούς Balkan Familia /EKΠA με μουσικά περάσματα Ανατολής και Δύσης!

Στις 29 Σεπτεμβρίου, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά τα θαυμαστά μονοπάτια της!
Ιστοσελίδα εκδήλωσης http://www.renathens.gr/event/athens-ime/