Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

Αθήνα, 19/5/2017
Αγαπητοί/ές γονείς
Όσοι γονείς ενδιαφέρεστε να δηλώσετε το παιδί σας στο Ολοήμερο Τμήμα του σχολείου για το σχολικό έτος 2017-2018, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η λειτουργία του Ολοήμερου Τμήματος την ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι ίδια, βάσει τη εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας στις 3/5/2017.

Στο ολοήμερο πρόγραμμα, μπορούν να εγγράφονται:
  • Οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του  φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι.
  • Οι μαθητές των οποίων οι γονείς-κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολυτέκνων – μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις, ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης, φυλακισμένους και μαθητές που οι είναι πολίτες τρίτων χωρών και διαμένουν σε κέντρα ή δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.).

Παρόλο που εγκύκλιος διευρύνει κάπως τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν στο ολοήμερο τμήμα: α) εξακολουθεί να αποκλείει παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται ανασφάλιστοι, τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για υποστήριξη στη μελέτη τους και τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στις καταλήψεις ή μένουν σε διαμερίσματα β) δίνει προτεραιότητα για συμμετοχή στο ολοήμερο πρόγραμμα στα παιδιά των εργαζόμενων γονέων, γ) δεν κάνει καμία πρόβλεψη για ενισχυτική διδασκαλία παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Θέση του Συλλόγου μας, όπως αυτή εκφράστηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο Ολοήμερο, πόσο μάλλον εάν η ανάγκη του είναι πραγματική και δεν χωράει στα στενά γραφειοκρατικά όρια της εγκυκλίου. Τα επιχειρήματά μας είναι πολλά και ισχυρά: Η ισότιμη μεταχείριση των παιδιών, ανεξάρτητα από την εργασιακή κατάσταση των γονέων τους, ο νόμος που ορίζει τη δημιουργία του ολοήμερου σχολείου και είναι πιο ισχυρός από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, ακόμα και ο νομικός ορισμός για το ποιες είναι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (πολύ περισσότερες από τις παρενθέσεις της εγκυκλίου).

Για το λόγο αυτό, καλούμε ΟΛΟΥΣ τους γονείς που επιθυμούν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο ολοήμερο πρόγραμμα, να καταθέσουν την προβλεπόμενη αίτηση (προθεσμία έως 12 Ιουνίου), είτε έχουν τα δικαιολογητικά που ορίζει η εγκύκλιος (βεβαίωση εργασίας ή/και ανεργίας των δύο γονέων, δικαιολογητικά ευπαθούς ομάδας), είτε όχι.

Όσοι γονείς δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους προτείνουμε να καταθέσουν μια υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρεται η εργασιακή ή/ και η κοινωνική κατάσταση τους. Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης θα είναι διαθέσιμο κάθε πρωί από μέλη του ΔΣ έξω από το σχολείο.


Ως Σύλλογος, θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο όλα τα αιτήματα απέναντι σε κάθε αρμόδιο/α.