Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 35ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ "Η Αθηνά"

Όχι στον υποβιβασμό, τη συρρίκνωση και το κλείσιμο του 35ου ΔΣ Αθηνών


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» καταγγέλλει την απόπειρα υποβιβασμού και συρρίκνωσης του 35ου Δ.Σ Αθηνών, από 6θέσιο σε 4θέσιο, που επιχειρείται μέσω  σχετικής, απροειδοποίητης και κυριολεκτικά εν κρυπτώ εισήγησης της Α΄ Διεύθυνσης, που έγινε στα τέλη Γενάρη, λίγες μόνο μέρες πριν λήξει η θητεία των Διευθυντών εκπαίδευσης, με άλλοθι την προσαρμογή της οργανικότητας του σχολείου στα στενά λογιστικά όρια κατανομής του μαθητικού πληθυσμού.

Η εξέλιξη αυτή στο εν λόγω σχολείο, που ήδη έχει χτυπηθεί από διαρκείς υποβιβασμούς, βρίσκει αντίθετους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, γιατί του δίνει τη χαριστική βολή, συρρικνώνει δια παντός το εκπαιδευτικό του έργο, καταργεί την υφιστάμενη οργανικότητα που αποτελεί κατάκτηση τόσο του σχολείου όσο και της τοπικής κοινωνίας και διαμορφώνει ένα αβέβαιο μέλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Το κυριότερο είναι πως έτσι, υποβαθμίζεται τραγικά η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε μια περιοχή με ιδιαίτερες ανάγκες.

Και για να το πούμε καθαρά, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να κλείσει οριστικά και άμεσα το σχολείο, που αποτελεί πολιτιστική και πνευματική ανάσα για την περιοχή των Εξαρχείων, ένα «σχολείο της γειτονιάς» που η λειτουργία του διατηρεί την περιοχή ως ζώνη κατοικίας και ικανοποιεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και των κατοίκων της.

Γνωρίζουμε, ασφαλώς,  πως οι επιχειρούμενοι υποβιβασμοί σαν κι αυτόν, όπως και το κλείσιμο σχολείων, είναι συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και των μνημονίων που διαρκώς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια,  αλλά πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη μεθόδευση που οδηγεί στο κλείσιμο του 35ου Δ.Σ, εντάσσεται ταυτόχρονα και σε άλλους τοπικούς σχεδιασμούς που δρομολογούνται ανταγωνιστικά στο σχολείο και ευνοούνται από το κλείσιμό του.

 Ως σύλλογος « η Αθηνά» στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 35ου Δημοτικού Σχολείου και στην απαίτησή τους να μην υποβιβαστεί. Τους καλούμε σε συντονισμένη δράση για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι αυτό, ώστε να αναδειχθεί το τι επιχειρείται, αλλά και για να μην περάσει!

Kαλούμε το Δήμο της Αθήνας, ύστερα και από την ομόφωνα αρνητική, προς τον υποβιβασμό του σχολείου, γνωμοδότηση της ΔΕΠ της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων να πάρει μια καθαρή απόφαση υπεράσπισης και στήριξης του 35ου Δ.Σ σχολείου και να ενισχύσει τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και των φορέων τους για τη διεκδίκηση του σχολείου τους και των  μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών τους.

Καλούμε την Α’ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών να αποσύρει την εισήγηση αυτή που έγινε ερήμην όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και το Διευθυντή Εκπαίδευσης να στοιχηθεί με το πάνδημο αίτημα αλλά και τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να στηριχθεί και να διευρύνει το εκπαιδευτικό του έργο ένα ιστορικό σχολείο με μεγάλη σημασία για την περιοχή.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος  Γιώργος                                                 Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής