Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

1) encardia + πάρτι ταραντέλλας
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, 11:00 το πρωί, ALICO, Αγ. Δημητρίου 16 στου Ψυρρή
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Πάρτι ταραντέλλας και γιορταστικά κάλαντα με τους μουσικούς και τις χορεύτριες των encardia!

Ελάτε από τις έντεκα για να φτιάξουμε μαζί Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και μουσικά όργανα!

Μετά την παράσταση ο ΣΕΦ του Alico θα ανοίξει την κουζίνα του και θα μας ετοιμάσει μεταξύ άλλων και παραδοσιακή Ιταλική pizza

Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες:
Κωνσταντίνα Καλκάνη - 6938074847
Γιάννα Χαμαλέλη - 6938980067 (απογευματινές ώρες)

Γενική είσοδος για την παράσταση 5 €
Για το καλλιτεχνικό εργαστήρι 3€/παιδί (5€ για 2 αδερφάκια)

Πληροφορίες στο σύνδεσμο http://www.encardia.gr/home/
Βίντεο, χορός encardia Ταραντέλλα


2) Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ καλεί παιδιά 8-12 ετών και τους γονείς τους να συναντήσουν τον «Φύλλο», στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14), στον Ταύρο.

Δράσεις και βιωματικές προσεγγίσεις για παιδιά 8-12 ετών και τους γονείς τους, που στοχεύουν στην ανάδειξη της ιστορίας των κήπων στην Αθήνα, οργανώνονται το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 11:00, στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, με την ευκαιρία του βιβλίου της Έλενας Γλωσσιώτη «Ο Φύλλος» (εκδόσεις Θίνες).
Το νεανικό αυτό βιβλίο συνδέει, μέσα από τη ματιά και τα συναισθήματα ενός παιδιού, ευρηματικά το περιβάλλον με το σύγχρονο πολιτισμό και εξοικειώνει το αναγνωστικό κοινό με την έννοια της ιστορικότητας του περιβάλλοντος και του χρόνου, που μεταβάλλει το φυσικό σε αστικό περιβάλλον. Η εκδότρια Ζιζή Σαλίμπα και η μουσειολόγος-παιδαγωγός Νάνσυ Σελέντη θα υποδεχθούν μικρούς και μεγάλους ενώ η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά θα σχολιάσει τα εικαστικά πορτρέτα των ηρώων του βιβλίου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (τηλ.: 210 3418011, 9:00-17:00).


3) Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια 2015 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάββατο 12/12, την Κυριακή 13/12 και την Κυριακή 20/12 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά από 5 έως 8 ετών.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507

4) "Ειρήνη" του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά του Γ.Καλατζόπουλου
Κάθε Κυριακή στις 11:30 έως και 31/1. Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού, Ιερά Οδός 59 και Χαλκιδικής 83, Γκάζι

Τιμή (με εκπτωτικό κουπόνι) 5€/άτομο



5) Εργαστήρια της Ορνιθολογικής Εταιρίας στο Πάρκο Τρίτση και στον Ωρωπό

Δεκέμβρης! Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μικροί φίλοι της φύσης και των πουλιών προσφέρουν τα δώρα τους στους φτερωτούς κατοίκους του Πάρκου. Το εργαστήρι «Παίζω και Πετώ» συνεχίζει... «Φροντίζοντας τα πουλιά».

Α) Κυριακή 13 Δεκεμβρίου: Μια φωλιά για τα πουλιά
Δεν είναι λίγα τα πουλιά που αναζητούν μια σχισμή σε ένα δέντρο για να φωλιάσουν. Όπως επίσης δεν είναι λίγα αυτά που τελικά δε βρίσκουν στα λιγοστά δέντρα της πόλης κάπου να τρυπώσουν. Υπάρχει τρόπος να τα βοηθήσουμε; Βρίσκουμε τα πιο κατάλληλα δέντρα στο Πάρκο και τοποθετούμε ξύλινες φωλιές.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: Ξενώνας εντόμων!!!
Εκεί κοντά στις φωλιές ένας ξενώνας εντόμων είναι απαραίτητος. Με πηλό, πέτρες και καλάμια φτιάχνουμε ξενώνες εντόμων και βοηθάμε τα πουλιά να βρουν περισσότερη τροφή.

Πού: «Παλιό Οινοποιείο», Κτήμα Πύργου Βασιλίσσης,
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης»
Πότε: 11:30 - 12:45
Ποιοί: παιδιά από 6 έως 9 ετών

Είσοδος ελεύθερη
 Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο 210 2316977 και στο park@ornithologiki.gr



Β) Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου υλοποιείται σεμινάριο του «Σχολείου Πουλιών», στον Ωρωπό, με θέμα την αναγνώριση των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και με τη συμβολή των  έμπειρων παρατηρητών  Γεράσιμου Μπεριάτου και Άκη Γαϊτανάκη.
Το πρόγραμμα ξεκινά με πρωινή παρατήρηση στη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού,  στην περιοχή  του παραθαλάσσιου οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (ώρες 8:00-11:00) και συνεχίζεται με παρουσιάσεις στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο στο Λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού (ώρες 12:00-14:00) με την υποστήριξη του Δήμου Ωρωπού.  
Για την αναγνώριση των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών -για τα οποία είναι μοναδικός ο Ωρωπός- θα μιλήσει ο γνωστός φωτογράφος άγριας φύσης Χρήστος Βλάχος.
Κατόπιν θα ακολουθήσουν:
-Παρουσίαση μελέτης για την ανάδειξη και προστασία του υγροτόπου του Ωρωπού από τους αρχιτέκτονες Κατερίνα Χελιδόνη (Αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΡΣΙΣ) και Ανδρέα Ανδρουλακάκη (Αρχιτεκτονικό γραφείο ΚΟΜΕΤΚΑ).
-Παρουσίαση προτάσεων για την αξιοποίηση των παλιών φυλακών του Ωρωπού  και στον τομέα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης από τις αρχιτέκτονες Αννέζα Μέξη, Ευαγγελία Γαρυφαλλίδου και Κατερίνα Ζαφειράκη.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και Πειραιά.

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΩΡΩΠΟΥ:  ΟΔΗΓΙΕΣ (της Ορνιθολογικής Εταιρίας) ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, ώρες 8:00 – 11:00 πμ

Όσοι και όσες κινηθούμε με ΙΧ, αφού περάσουμε τα πρώτα διόδια της Εθνικής Οδού προς Λαμία, θα πρέπει να στρίψουμε δεξιά στο ύψος της Μαλακάσας προς Ωρωπό και Μαρκόπουλο (ΔΕΝ πάμε προς Αυλώνα!).

Ακολουθούμε τα σήματα για Ωρωπό ή Σκάλα Ωρωπού και φθάνοντας στην παραλία (Λιμάνι) της Σκάλας, ρωτάμε που είναι οι παλιές Φυλακές (αριστερά της Σκάλας). Από τις Φυλακές ξεκινάει η Λεωφόρος Χαλκουτσίου προς Χαλκούτσι και Δήλεσι, η οποία σε γενικές γραμμές είναι παράλληλη με την παραλία.
Παίρνουμε τη Λεωφόρο Χαλκουτσίου έχοντας δεξιά μας  τα κτίρια των παλιών φυλακών και τη θάλασσα. Μετά από περίπου 1,5Km θα συναντήσουμε στον κεντρικό δρόμο δεξιά μας ένα μεγάλο κατάστημα «Κινεζική Αγορά» και αριστερά ένα μεγάλο Super Martket «Α.Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ». Αμέσως μετά την «Κινεζική Αγορά» και ακριβώς απέναντι από τον «Βασιλόπουλο» στρίβουμε δεξιά στο σχετικά στενό δρομάκι προς τη θάλασσα. Στη διασταύρωση κανονικά υπάρχει πινακίδα «Προς Άγιο Κωνσταντίνο».

Ο δρόμος αυτός μας οδηγεί κατευθείαν στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και στη λιμνοθάλασσα και μπορείτε να παρκάρετε στο τέλος της ασφάλτου, κοντά στο χαρακτηριστικό ένα και μοναδικό κυπαρίσσι! Από το κυπαρίσσι ξεκινάει ένα μικρό χωμάτινο μονοπάτι προς ένα πλάτωμα, στο οποίο θα σας περιμένουμε με στημένα τα τηλεσκόπια της Ορνιθολογικής. Σε κάθε περίπτωση θα δείτε παρκαρισμένα οχήματα και η ομάδα μας θα είναι ορατή!

Στο σημείο αυτό θα γίνει η ενημέρωση για την αξία του υγροτόπου και η παρατήρηση για τα παρυδάτια, τα υδρόβια, τα θαλασσοπούλια και τα άλλα είδη που φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στον υγρότοπο.

(Επειδή η περιοχή είναι λασπώδης, καλό είναι να αποφύγουμε εντελώς τα αθλητικά παπούτσια και να προτιμήσουμε μπότες ή γαλότσες).

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΚΙΑΛΙΑ ή τη φωτογραφική μηχανή μας!

Αν χρειαστείτε κάτι, τηλεφωνείτε στο 6974510976 (Σπύρος Ψύχας)