Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Για την εξοργιστική δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας.

Στα χνάρια των προκατόχων της η Δόμνα Μιχαηλίδου φαίνεται πως είναι άξια συνεχίστρια όχι απλά μιας καταστροφικής εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και του πνεύματος κοροϊδίας και ειρωνείας προς όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς. Με περίσσιο θράσος δήλωσε εντός της Βουλής, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι καλό για τα παιδιά το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις σχολείων, αφού θα περπατάνε περισσότερο και επικαλέστηκε την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 8χλμ περπάτημα/ημέρα! 

Υπάρχουν στιγμές που εμείς οι γονείς και τα παιδιά μας θεωρούμε πως τα έχουμε δει ή ακούσει όλα, αλλά τελικά, πάντα υπάρχει κάτι ακόμα. Δεν είχαμε και ιδιαίτερες προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παρόλα αυτά ο χλευασμός και η ειρωνεία δεν επιτρέπεται σε κανέναν, πόσο μάλλον σε φορείς πολιτικής εξουσίας και εκπροσώπησης. Αν και βέβαια τα έργα δηλώνουν και ήθος.

Το δημόσιο σχολείο μαραζώνει με σχέδιο. 

🌑Η αύξηση του ορίου μαθητών ανά τάξη έφερε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργία πολυπληθών τάξεων με αριθμούς που σε καμία περίπτωση δεν προωθούν μαθησιακούς και παιδαγωγικούς στόχους. Από πότε έγινε παιδαγωγικός κανόνας η αύξηση του αριθμού μαθητών/τριων σε ένα τμήμα; Από πότε οι τάξεις του ’50 αποτελούν πρότυπο για το 2024;

🌑Οι συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολείων αφανίζουν το σχολείο της γειτονιάς, το σχολείο της κοινότητας και δημιουργούν σχολεία μεγαθήρια. Εκτός των σοβαρών δυσκολιών της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε μια εποχή που υπάρχει έξαρση βίας σίγουρα τα απρόσωπα σχολεία, οι πολυπληθείς τάξεις σε συνδυασμό με τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς, την απουσία σταθερού προσωπικού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και συνολικά, κοινωνικής πολιτικής, επιτείνει την ήδη προβληματική και επικίνδυνη κατάσταση.

🌑Θα ήταν δε παράλειψη να μην συνυπολογίσουμε στις αρνητικές συνέπειες των συγχωνεύσεων τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών. Όταν αναγκάζονται να τρέχουν σε δύο, τρία, ακόμα και τέσσερα σχολεία, έχοντας έναν τεράστιο αριθμό παιδιών να διαχειριστούν, είναι πραγματικά δύσκολο να υπάρχει ολόπλευρη παιδαγωγική προσέγγιση είτε εξατομικευμένη είτε σε ολόκληρες τάξεις.

Μπορεί να στάθηκε αφορμή για την εξοργιστική δήλωση της κ. Μιχαηλίδου η αναφορά εντός Βουλής συγχωνεύσεων σχολείων στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε, όμως, ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας έχουμε συγχωνεύσεις τάξεων δημοτικού, κλεισίματα γυμνασίων, μη λειτουργία ειδικοτήτων σε όλα τα ΕΠΑΛ.

💣Οι συγχωνεύσεις γίνονται καθαρά για οικονομικούς λόγους.

Αν, λοιπόν, κ. Μιχαηλίδου σας ενδιαφέρει η άθληση των παιδιών μας τότε φροντίστε να υπάρχουν εντός και εκτός σχολείων σοβαρές και ασφαλείς γυμναστικές εγκαταστάσεις, με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και δωρεάν πρόσβαση για όλα τα παιδιά. Σταματήστε να υποβαθμίζετε διαρκώς τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Και πάψτε να μας ειρωνεύεστε σε βάρος της ζωής των παιδιών μας. 

          Ένωση Γονέων 1ης δημοτικής κοινότητας δήμου Αθηναίων

              enoshgoneon1koinothtas@gmail.com