Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

SELF TESTS - ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ TEST- ΑΔΕΙΕΣ

 Αγαπητοί γονείς,


Από σήμερα, 19/1 και έως τις 22/1, θα γίνεται η διανομή δωρεάν self tests από τα φαρμακεία για τους ελέγχους στα παιδιά. 

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη τα rapid tests μπορούν να γίνουν σε δημόσια δομή δωρεάν με το χαρτί που δίνει το σχολείο, ενώ τα επιπλέον Self Tests τα παίρνουμε από το σχολείο. Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει χορηγήσει self tests μόνο για αυτήν την περίπτωση. 


ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΩΡΕΑΝ TEST 

που βρίσκονται κοντά στο σχολείο


  • Μονάδα Υγείας Λ. Αλεξάνδρας: Λ. Αλεξάνδρας 119
  • 1ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78, Αθήνα). Ωράριο: 09:30-18:45, μόνο rapid test κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού: 210 - 3626869
  • Τα σημεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε απόγευμα και αφορούν την επόμενη ημέρα (μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα του ΕΟΔΥ και αφορούν μόνο rapid test)

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν είναι αρκετά για αυτό και ως Σύλλογος Γονέων συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πρόσβαση όλων μας σε περισσότερες μονάδες, την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στις δομές υγείας και φυσικά, την παροχή δωρεάν αναλώσιμων (μάσκες, αντισηπτικά). 

Δυστυχώς ούτε ο Δήμος Αθηναίων φρόντισε να υπάρχει προσωπικό  και εξοπλισμός στα ιατρεία του, προκειμένου να διεξάγονται δωρεάν pcr tests. 

Αναζητήσαμε στα ιδιωτικά κέντρα της περιοχής προσφορές για tests. Η πιο συμφέρουσα ήταν εκείνη στον "Ιατρόκοσμο", Πατριάρχου Ιερεμίου 17 & Λ. Αλεξάνδρας 117, 144 75, Αθήνα. Στο κέντρο αυτό, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (210 64 00 200)  και λέγοντας το όνομα του σχολείου (36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών), γονείς και παιδιά μπορούμε να κάνουμε pcr με 37ευρώ/άτομο και rapid test με 7 ευρώ/άτομο.


Άδειες σε περίπτωση ασθένειας παιδιού


Βάσει του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων "προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από COVID,  σε πλαίσιο που να ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022.

Ειδικότερα, τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν/ 4722/2020 ως εξής:

1.Οι εργαζόμενοι γονείς στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες  ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

2.Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας, Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

3. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

4. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

5. Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας  λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη  ημέρα από τον ΕΦΚΑ.  

6. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.  

7. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, , τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.

8. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

9. Προβλέπεται τέλος ότι οι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που  χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Για γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα

"1. α. Επεκτείνεται η χορήγηση των προβλεπόμενων, κατά την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 5Α της από 11.3.2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020), διευκολύνσεων (παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή εργασία σε διαφορετικό χρόνο ή με μειωμένο ωράριο ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού) και στους γονείς υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ο.τ.α. α' και β' βαθμού και ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. φορέων Γενικής Κυβέρνησης, των οποίων τα τέκνα νοσούν με κορωνοϊό COVID-19, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

β. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς τέκνων, βρεφών νηπίων και μαθητών έως και την Γ’ Τάξη Γυμνασίου που νοσούν με κορωνοϊού και καθορίζεται ειδική διαδικασία χορήγησης της εν λόγω άδειας για τις οριζόμενες κατηγορίες υπαλλήλων (εκπαιδευτικούς, προσωπικό των Υπουργείων Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των καταστημάτων κράτησης)


Τέλος, σας παραθέτουμε το άρθρο του νόμου για την άδεια που ισχύει σε περίπτωση ασθένειας παιδιού είτε με covid19 είτε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια

Άρθρο 42 Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους

1. Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 33, δικαιούνται, ανεξάρτητα από δικαιώματα που παρέχονται από άλλες διατάξεις, να λαμβάνουν, κατόπιν αιτήσεως τους, άδεια άνευ αποδοχών, που δεν υπερβαίνει τις έξι (6) εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 2. Η άδεια αυτή είναι δυνατό να χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά και αυξάνεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι σύζυγοι, η άδεια αυτή χορηγείται στον καθένα από αυτούς χωριστά.

2. Στην έννοια των όρων «εξαρτώμενα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας» που έχουν ανάγκη για φροντίδα ή υποστήριξη περιλαμβάνονται:

α) Τα παιδιά έως δεκαέξι (16) ετών, φυσικά ή υιοθετημένα, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους.

β) Τα παιδιά άνω των δεκαέξι (16) ετών που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη από ειδική φροντίδα, για λόγους βαριάς ή χρόνιας ασθένειας, ή αναπηρίας, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους.

γ) Ο ή η σύζυγος, εφόσον για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

δ) Οι γονείς και οι άγαμοι αδελφοί και αδελφές που, για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας ή ηλικίας, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εφόσον ο εργαζόμενος έχει τη φροντίδα τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη που αμείβεται με το γενικό κατώτερο όριο ημερομισθίου που ισχύει κάθε φορά, υπολογιζόμενο με είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια το μήνα


Τα παραπάνω είναι βάσει των Δελτίων Τύπου του Υπουργείου Εργασίας στις 19/1/22. 



Ευχόμαστε να είμαστε υγιείς, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε όσα απαιτούνται για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας