Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Έγγραφο προς το δήμο για το θέμα στέγασης του 82ου νηπιαγωγείου


Αθήνα, 25-06-2020


Προς: Διευθύντρια Κτιριακής Υποδομής, κ. Δανιήλ Μαρία
Κοινοποίηση:
·       Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Μπακογιάννη
·       Αντιδήμαρχο Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών, κ. Αποστολόπουλο
·       Αντιδήμαρχο Υγείας και Παιδείας, κ. Καλαμπόκα


Θέμα: Στέγαση μαθητών 82ου νηπιαγωγείου Αθηνών

Στα πλαίσια εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολλά νηπιαγωγεία στο δήμο Αθηναίων είναι αυτή τη στιγμή υπερπλήρη και αδυνατούν να στεγάσουν τα δεκάδες παιδιά που γράφτηκαν φέτος στα προνήπια. Ανάμεσα σε αυτά τα νηπιαγωγεία είναι και το 82ο νηπιαγωγείο, συστεγαζόμενο με το 36ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση να δεσμευτεί από το δήμο η αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου προκειμένου αυτή ή μέρος της να στεγάσει μαθητές του νηπιαγωγείου. Κάτι τέτοιο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού αυτό σημαίνει την υποβάθμιση ενός σχολείου, που ήδη, όπως θα έχετε δει στα τόσα υπομνήματα που έχουμε κοινοποιήσει, έχει σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Η αίθουσα για την οποία γίνεται αναφορά είναι μια αίθουσα, η οποία έχει μόνο φεγγίτες που είτε δεν ανοίγουν κατασκευαστικά είτε λόγω φθοράς, ενώ τις ημέρες που βρέχει η οροφή, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες που έχουμε στείλει στη σχολική επιτροπή 1ου διαμερίσματος, στάζει. Επιπλέον, η αίθουσα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το δημοτικό, αφού εκτός των εκδηλώσεων, τις βροχερές μέρες γίνεται εκεί το μάθημα της γυμναστικής, ενώ φιλοξενεί στους εσωτερικούς της χώρους τμήμα υποδοχής, χώρο με υπολογιστές κ.λπ. Η πιθανότητα να πρέπει η αίθουσα αυτή να χρησιμοποιείται και από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό μόνο χαοτική κατάσταση θα δημιουργήσει.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να τονίσουμε ότι μια τέτοια επιλογή φαντάζει πλήρως ακατάλληλη για τους μαθητές του προνηπίου, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτός ο χώρος να θεωρηθεί κτιριακά, αλλά και παιδαγωγικά κατάλληλος για την ηλικία τους και τις ανάγκες τους.

Είναι ευθύνη του δήμου να επιλύσει άμεσα το κτιριακό πρόβλημα που έχει προκύψει και το οποίο δεν είναι κάτι νέο. Τα παιδιά μας φοιτούν σε σχολείο που είναι σε κακή κατάσταση, πράγμα που έχει διαπιστωθεί και από τις εκθέσεις μηχανικών του δήμου σας.  Ο δήμος είναι υποχρεωμένος και αρμόδιος να βρει άμεσα λύση για τη φοίτηση και στέγαση των παιδιών του προνηπίου σε κτίριο της γειτονιάς που πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ενώ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου. Αξίζει να αναφέρουμε δε ότι σε περίοδο πανδημίας και ενώ στις σχολικές τάξεις πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις έχουμε τρία τμήματα που έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες (και όχι δύο) εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών. Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, σε αυτό το σχολείο εσείς να μελετάτε την περαιτέρω συρρίκνωση των χώρων του

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ                                ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ