Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ 1ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ


Πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, διαβεβαιώνοντάς μας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επάνοδο των παιδιών μας στο σχολείο. Δυστυχώς, σήμερα, τέσσερις μόλις μέρες πριν, είναι φανερό σε όλους μας ότι τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει…

Ø  Πριν δύο εβδομάδες, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 1ου διαμερίσματος του Δήμου της Αθήνας, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων, αποφάσισε την μετακίνηση όλων των καθαριστριών που απασχολούνταν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και με δεδομένο βέβαια ότι, έτσι κι αλλιώς, το προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία ήταν ήδη ελλιπές. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Δήμου λοιπόν μας έλεγαν ότι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων απαιτούνταν περισσότερο προσωπικό καθαριότητας  στα σχολεία.
Ξαφνικά, την Δευτέρα 25/5/2020, σε έκτακτη συνεδρίασή της η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισε την επιστροφή των καθαριστριών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πάλι στα Δημοτικά Σχολεία, ενόψει της έναρξης λειτουργίας τους.

Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα;;; Πως θα καλυφθούν οι  αυξημένες ανάγκες καθαριότητας τώρα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αφού οι επιπλέον καθαρίστριες που είχαν πάει επέστρεψαν στις θέσεις τους και επίσης πως θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαρισμού των δημοτικών σχολείων;;

Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός των σχολείων έτσι και αλλιώς ήταν ελλιπής και προβληματικός, με δεδομένο ότι ο Δήμος και το Υπουργείο επί χρόνια επιλέγουν να απασχολούν καθαρίστριες, όχι μόνιμες, με πλήρες ωράριο, αλλά με συμβάσεις έργου για 4 ή και λιγότερες ώρες την ημέρα, με συμβάσεις μάλιστα οι οποίες λήγουν με την λήξη του σχολικού έτους.  

Ως Ένωση Γονέων επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και του θέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα, η απάντηση δε  που λάβαμε στις 25/5/2020 ήταν ότι το Υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει 130 καθαρίστριες επιπλέον για το χρονικό αυτό διάστημα. Εν τέλει σήμερα, 27/5/2020,  μετά από νέα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α΄βθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, ενημερωθήκαμε ότι άμεσα (??) θα γίνουν προσλήψεις καθαριστριών για ένα μήνα και ότι αναμένεται η σχετική εγκύκλιος!!
Απ’ όλα τα παραπάνω ένα είναι προφανές….. ότι από Δευτέρα 1/6/2020 όλα τα σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα λειτουργούν μα ελλιπές προσωπικό καθαριότητας!! Η ευθύνη του  Υπουργείου και του Δήμου είναι δεδομένη. Και εμείς, ως γονείς, δεν θα πρέπει να αρκεστούμε για μία φορά ακόμα σε ημίμετρα!!


Ø     Με δεδομένο ότι έχει αποφασιστεί η εκ περιτροπής λειτουργία των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, απ’ ότι φαίνεται δεν σκοπεύουν να λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα,  δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση στους γονείς που εργάζονται, οι οποίοι ήδη έχουν εξαντλήσει ακόμα και την κανονική τους άδεια, κάνοντας χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση και ο Δήμος της Αθήνας φέρουν ακέραια την ευθύνη για όλα τα παραπάνω, που μας δημιουργούν έντονη και εύλογη ανησυχία για το πόσο τελικά οργανωμένη και ασφαλής είναι η επάνοδος των παιδιών μας στα σχολεία. Φτάνουν πια οι επικλήσεις της κυβέρνησης στην «ατομική ευθύνη», δεν έχουν οι γονείς καμία ευθύνη, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, στο αρμόδιο Υπουργείο και στον Δήμο της Αθήνας.
Στα πλαίσια αυτά  η Ένωση Γονέων, με εκπρόσωπό της, θα συμμετέχει σε Παράσταση Διαμαρτυρίας  που θα πραγματοποιηθεί στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, την Δευτέρα 1/6/2020  και ώρα 5 το απόγευμα.
Συγχρόνως καλούμε τους Συλλόγους Γονέων άμεσα να ενημερώσουν την Ένωση Γονέων για όλα τα ζητήματα και προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, ώστε συλλογικά να εντείνουμε την διαμαρτυρία μας και να διεκδικήσουμε:
-        Την οριστική λύση του προβλήματος της καθαριότητας των σχολείων με την άμεση πρόσληψη καθαριστριών, με μόνιμη, πλήρη και σταθερή απασχόληση και όχι για ένα μήνα, αφού αντίστοιχες ανάγκες θα υπάρχουν και τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Υπουργείου.

-        Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών, ειδικά όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα  και να συνεχιστεί η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς να αφαιρείται από την κανονική τους άδεια.
-         Να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ανεύρεση των απαιτούμενων αιθουσών διδασκαλίας, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες διδασκαλίας των παιδιών μας, με δεδομένη την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η οποία σύμφωνα με τα όσα δηλώνονται από το Υπουργείο Παιδείας θα ισχύσει και για το νέο σχολικό έτος. 
-         Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, σε μόνιμη βάση, για την προστασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών (απολύμανση σχολικών μονάδων, δωρεάν παροχή αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου και να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες με υγειονομικό προσωπικό.
                                               
  Το Δ.Σ.  της Ένωσης
              Η Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας
        Ιωάννα Χαντζή                                                         Μαρία Κουκάρα