Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2015

Αγαπητές και αγαπητοί γονείς
σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, οργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, υπό τον τίτλο

 

από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα
με ελεύθερη είσοδο

Σημεία οργάνωσης των εκδηλώσεων είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".


1. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κτίριο Αβέρωφ, Πατησίων.
Δείτε το πρόγραμμα στο σύνδεσμο
που περιλαμβάνει κυνήγι θησαυρού, εικαστικά, παράσταση Καραγκιόζη από τον εξαιρετικό Άθω Δανέλλη κλπ.





2. Στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", Πειραιώς 254, Ταύρος
Πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο http://www.renathens.gr/event/athens-ime/
και το αναλυτικό πρόγραμμα στο σύνδεσμο http://www.renathens.gr/wp-content/uploads/2015/09/PROGRAMMA-EKDHLOSHS.pdf


Μέσα στο πλήθος δραστηριοτήτων, διακρίνουμε τις εξής για παιδιά δημοτικού:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα κάνει παρουσίαση των αστερισμών με φορητό πλανητάριο, θα οργανώσει παρατήρηση του αττικού νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια από τους ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, θα κάνει μαθήματα αστρονομίας, ουρανογραφίας και μυθολογίας αστερισμών για παιδιά και νέους και θα οργανώσει ένα μετεωρολογικό ταξίδι για παιδιά, με τίτλο «Τα παιδία βρέχει», όπου τα παιδιά θα μάθουν για τον ήλιο, τα σύννεφα, το ουράνιο τόκο, τον άνεμο, το χιόνι και το χαλάζι και θα κατασκευάσουν το δικό τους ανεμόμετρο!

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα παρουσιάσει διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την θαλάσσια βιοποικιλότητα, με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά μέσω της ενσυναίσθησης τις απειλές που βιώνουν κάποια είδη, όπως η φώκια. Επιπλέον, μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό θα γίνει παρατήρηση βιολογικών οργανισμών από τη θάλασσα και τα ποτάμια. Στην δράση αυτή, γονείς και παιδιά θα μπορούν μέσω στερεοσκοπίων να παρατηρήσουν τους οργανισμούς, να μάθουν τον τρόπο που ζουν, τις ιδιαιτερότητες τους και την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτούς.

Η δράση του Βιοτεχνικού – Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Λαυρίου με τίτλο: «Εξερευνώντας το Λιμάνι», όπου τα παιδιά θα μάθουν και θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία – παιχνίδια προσανατολισμού στη Ναυσιπλοΐα, θα εκπαιδευτούν στους συνήθεις ναυτικούς κόμπους και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια για να γνωρίσουν τον καθοριστικό ρόλο της λιμενικής βιομηχανίας στην ζωή μας.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» παρουσιάζει το «Σπιτάκι μου», όπου μας δείχνει πώς ένα σπίτι μπορεί να ακούει και να καταλαβαίνει. Και δεν είναι μόνο το «σπιτάκι» που καταλαβαίνει στις δράσεις του ΕΚ «Αθηνά», αλλά και τα ρομποτάκια του HUBIC lab που θα είναι επίσης παρόντα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με σύνθημα «Τροφή για… σκέψη» παρουσιάζει οκτώ διαδραστικά εργαστήρια για την Χημεία των Τροφίμων, ενώ παρουσιάζει και το πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει… πρωτεΐνες! Επιπλέον, παρουσιάζει το Εργαστήριο του  Αλχημιστή και δίνει απάντηση στο αν μπορούμε να «χρωματίσουμε» τον ήχο συνδυάζοντας επιστήμες όπως η χημεία, η φυσική και η πληροφορική στην παρουσίαση «Τα Βουβά μου Μπαλόνια ΙΙ». Ιδιαίτερη σημασία και στην διερευνητική μάθηση δίνει το ΕΙΕ, παρουσιάζοντας τα προγράμματα Let’s go STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική και παρουσιάζει πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Χημεία, όπως το επιτραπέζιο παιχνίδι Chemistry Wonderland και στη Βιολογία, όπως η μελέτη των μαθητών για το φυτό στέβια.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα παρουσιάσει την τρισδιάστατη ψηφιακή ταινία με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών. Κατά τη διάρκεια της προβολής ο επισκέπτης μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση. Ένας μουσειοπαιδαγωγός εκτελεί χρέη πλοηγού και με τη βοήθεια ενός ασύρματου τηλεχειριστηρίου καθοδηγεί τους επισκέπτες.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών παρουσιάζει μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων και μιλάει για την καθημερινή μας ζωή, που είναι ένα απέραντο Χημικό Εργαστήριο και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η οποία δίνει έμφαση φέτος στον συγκερασμό επιστήμης και τέχνης.


Καλή μας διασκέδαση!