Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 14ΟΥ, 35ΟΥ, 36ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ 30/5/22

Την Παρασκευή, 27/5, η μεταλλική πόρτα της παιδικής χαράς επί της οδού Δαφνομήλη έπεσε με αποτέλεσμα να χτυπήσει ένα παιδί. Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών σχολείων της περιοχής, του 14ου, του 35ου και του 36ου σχολείου Αθηνών, γονείς της γειτονιάς Νεάπολης – Εξαρχείων, κάλεσαν σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο του δήμου Αθηναίων. 

Τα παιδιά και οι γονείς βρέθηκαν στην είσοδο του δημαρχείου, φωνάζοντας για τις ανάγκες τους και καταγγέλλοντας την εγκληματική αμέλεια της δημοτικής αρχής που έχει εγκαταλείψει τις παιδικές χαρές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία της περιοχής παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και εκκλήσεις προς το Δήμο από γονείς και συλλόγους. Οι  Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων παρακολούθησαν το δημοτικό συμβούλιο και μίλησαν σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κλήθηκαν σε ξεχωριστή συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων όπου διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους και τη συντήρηση τόσο της συγκεκριμένης παιδικής χαράς όσο και των υπολοίπων, έθεσαν ζητήματα για τη συνολική κατάσταση των παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων της γειτονιάς, ζήτησαν να υπάρχει σε κάθε αντίστοιχο χώρο δελτίο αναφοράς των συντηρήσεων και επιβλέψεων που γίνονται ώστε όλοι και όλες να είναι ενήμεροι/-ες.  



Ο δήμαρχος πήρε την επιλογή να αναλάβει την ευθύνη και να δηλώσει πως γίνονται έρευνες για να βρεθεί τι συνέβη, στοιχεία που, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα δοθούν στη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, και ενώ έχουν περάσει ήδη 3 ημέρες από το τραγικό γεγονός, ενώ διάφοροι καλοθελητές φρόντισαν να κάνουν τηλεοπτικές δηλώσεις περί υπαιτιότητας των παιδιών που σκαρφαλώνουν, δολιοφθορών φαντασμαγορικών διαστάσεων με λέιζερ κ.λπ. κ.λπ. για άλλη μια φορά επί της ουσίας δε δόθηκε καμία απάντηση. Η παιδική χαρά πιστοποιήθηκε το 2018. Με ποια διαδικασία έγινε αυτό και η πιστοποίηση αφορούσε το σύνολό της; Τι έγινε από τότε και μετά; Συντηρείται η παιδική χαρά εδώ και 4 χρόνια; Γίνονται εκθέσεις αυτοψίας; 

Παρόλο που παρακολουθήσαμε αγορεύσεις για τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για γήπεδα, παιδικές χαρές, σχολεία που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων συνειδητοποιούμε ότι στη γειτονιά μας δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα. Η μία παιδική χαρά της περιοχής αποτέλεσε το πιο επικίνδυνο μέρος παιχνιδιού για ένα παιδί, ενώ η δεύτερη, εκείνη στον λόφο Στρέφη, απλώς δεν υπάρχει πια και εντάσσεται και αυτή στα πλαίσια ανάπλασης από έναν ιδιώτη εργολάβο. Οι μπασκέτες στο  γήπεδο πάνω από την παιδική χαρά της Δαφνομήλη δεν υπάρχουν, ενώ στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Στρέφη επικίνδυνες περιφράξεις, καλώδια που κρέμονται, παρατημένα μεταλλικά καφάο και πλαγιές που καταρρέουν είναι όσα έχουν να αντιμετωπίσουν παιδιά και ενήλικες που θέλουν να αθληθούν ή να κάνουν τη βόλτα τους. Στα δε σχολεία μας πέφτουν μπαλκόνια και παράθυρα, πλημμυρίζουν αίθουσες, σαπίζουν σίδερα και πόρτες τόσα όσα και οι υποσχέσεις που χρόνια τώρα ακούμε από την εκάστοτε δημοτική αρχή.  

Για άλλη μια φορά λάβαμε δεσμεύσεις… 

Η σημερινή κινητοποίηση ήταν η αρχή.

 Τον έλεγχο στις υποσχέσεις σας ασκούν τα παιδιά μας. 

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από κοινού και δυναμικά την άμεση συντήρηση παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολικών κτιρίων από τις δημοτικές υπηρεσίες.


Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η πτώση της πόρτας στην παιδική χαρά δεν ήταν ατύχημα… Ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας.

 

Η λέξη ατύχημα αναφέρεται σε ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη εξαιτίας ατυχίας, κακής στιγμής, που λέμε καμιά φορά. Σε μια παιδική χαρά μπορούν να συμβούν ατυχήματα. Μπορεί ένα παιδάκι να χτυπήσει το πόδι ή το χέρι του ενώ τρέχει και χάσει την ισορροπία του. Μπορεί να κάνει μώλωπα στο κεφάλι γιατί στην ένταση του παιχνιδιού δεν είδε την κούνια που ερχόταν με φόρα. Μπορεί να του μπει χώμα στα μάτια και αυτά να τσούζουν. Όταν, όμως, πέφτει μια ολόκληρη μεταλλική πόρτα επάνω σε παιδιά τότε δεν πρόκειται για ένα τυχαίο δυσάρεστο γεγονός. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια. Είναι αυτή που επιδεικνύει η δημοτική αρχή σε οτιδήποτε την αφορά στη γειτονιάς μας. 





Η γειτονιά των Εξαρχείων και της Νεάπολης διαθέτει 2 παιδικές χαρές υπό την εποπτεία του δήμου.  Η μία αυτή στον λόφο Στρέφη, η οποία πλέον έχει ξηλωθεί τελείως και αυτή στη Δαφνομήλη όπου χρόνια κάτοικοι και φορείς ζητούν επισκευές και συντήρηση και ο δήμος κωφεύει. Ίσως και η λέξη συντήρηση να είναι το κλειδί της υπόθεσης. Γιατί ακόμα κι αν κάτι φτιαχτεί κάτι, όταν αυτό εγκαταλείπεται στη μοίρα του είναι αναμενόμενο ότι θα φθαρεί. 

Το γεγονός στην παιδική χαρά της Δαφνομήλη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στην εγκληματική αμέλεια της δημοτικής αρχής για τα σχολεία της γειτονιάς των οποίων ταράτσες και μπαλκόνια πέφτουν και διαρκώς δίνονται υποσχέσεις χωρίς να γίνεται έργο, για τις ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις με τα επικίνδυνα σύρματα και τα καλώδια που κρέμονται, για τους παρατημένους ελεύθερους χώρους που τελικά είναι φιλετάκια προς ιδιωτικοποίηση.

Ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες. 

Ήρθε η ώρα να γίνουν πραγματικά έργα από τις δημοτικές υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών.


Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση που έχει κληθεί για αύριο, 30/5, στις 4μ.μ. έξω από το δημαρχείο στην πλ. Κοτζιά


Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΗ

 Αγαπητοί γονείς,



Η φωτογράφιση των παιδιών μας ανά τάξη θα γίνει την Τετάρτη, 25 Μαΐου. Αν κάποιος γονιός δεν επιθυμεί να φωτογραφηθεί το παιδί του παρακαλείται να μας ενημερώσει εγκαίρως μέχρι τις 24/5.


Η εκδρομή του Συλλόγου θα γίνει την Κυριακή, 5 Ιουνίου, στην παραλία του δάσους του Σχινιά. Το κόστος είναι 5 ευρώ/άτομο. Τη Δευτέρα θα διανεμηθούν στα παιδιά αιτήσεις/δηλώσεις συμμετοχής στις οποίες θα δείτε τις λεπτομέρειες.


Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Τα δημόσια σχολεία γέρνουν.... και το Υπουργείο ασχολείται με την P.I.S.A

 Σε 600 σχολεία φέτος και σε όλα από το νέο σχολικό έτος οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου δίνουν εξετάσεις στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, τις λεγόμενες εξετάσεις P.I.S.A. (Programme for International Student Assessment). Πρόκειται για ένα Διεθνές Πρόγραμμα αξιολόγησης των παιδιών που υλοποιείται από διεθνή ερευνητικά ιδρύματα (PISA Consortium) υπό την οργάνωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και τη συνεργασία των συμμετεχουσών στην έρευνα χωρών.

Αν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα, οι επιδόσεις των μαθητών/-τριών θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του σχολείου, την κατάταξή του, επηρεάζοντας ακόμα και τη χρηματοδότησή του, όπως άλλωστε φαίνεται και στον νέο εκπαιδευτικό νόμο. Ταυτόχρονα, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, μιας και αυτού του τύπου οι εξετάσεις διενεργούνται δεκαετίες στο εξωτερικό,  οι εκπαιδευτικοί καταλήγουν να εστιάζουν μόνο στα υπό εξέταση μαθήματα και στην καλή προετοιμασία των μαθητών/τριών για αυτές τις εξετάσεις, «φροντιστηριοποιώντας» το σχολείο, μετατρέποντας τη φοίτηση σε αυτό σε χημική ένωση όπου γλωσσα+μαθηματικά= σχολική ζωή, παιδική/εφηβική ηλικία. 

Οι τελικές εξετάσεις είναι ανώνυμες, στον μικρόκοσμο, όμως, της σχολικής κοινότητας είναι ήδη γνωστό ποια είναι τα παιδιά που μπορεί να έχουν αδυναμίες στη γλώσσα ή στα μαθηματικά. Αντί, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να αναρωτηθεί με ποιους τρόπους η εκπαίδευση θα είναι ισότιμη για όλα τα παιδιά, τι συμβαίνει με τα αναλυτικά προγράμματα και με τους ρυθμούς σπουδών, τι μπορεί να στερείται σήμερα ένα παιδί ή και τι να ζει, με ποιους και πόσους εκπαιδευτικούς λειτουργεί ένα σχολείο και με ποιες υποδομές, αναλώνεται σε εξετάσεις, δημιουργώντας ακόμα περισσότερο άγχος, ανταγωνισμό και συνθήκες απόρριψης. 

Τελευταίο, αλλά καθόλου ασήμαντο… Τα παιδιά μας δεν είναι «άλογα κούρσας». Η εντατικοποίηση των ρυθμών φοίτησής τους, η υπέρογκη ύλη και οι υποχρεώσεις που καθημερινά φορτώνονται δημιουργεί ρομπότ που αντί να παίζουν, να τρέχουν, να γελούν και γιατί όχι να βαριούνται και να γκρινιάζουν, έχουν ένα ωρολόγιο πρόγραμμα γεμάτο μαθήματα και δραστηριότητες προαιρετικές τυπικά, σχεδόν επιβεβλημένες εξαιτίας της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Και οι γονείς κάνουμε delivery παιδιά σε χώρους γυμναστικής, μουσικής, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και πλέον και σε χώρους μαθημάτων απογευματινών… Μόνο που όλα αυτά έπρεπε να συμβαίνουν εντός του σχολείου, δημόσια και δωρεάν



Λεφτά για εξεταστικά κέντρα, ψηφιακά μέσα επεξεργασίας δεδομένων, πλατφόρμες κ.λπ. υπάρχουν. Λεφτά να έρθει εκπαιδευτικός κάθε ειδικότητας από Σεπτέμβρη, μπάλα, τεχνικός για το προαύλιο και υπολογιστές για να μη ζωγραφίζουν pixel σε χαρτιά δεν υπάρχουν….  

Όχι άλλες εξετάσεις. Να μπλοκάρουμε τις εξετάσεις P.I.S.A.

Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.



Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών


Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο Μαΐου 2022

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

  Το Σάββατο, 7/5, 5.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό Δ.Σ. του Συλλόγου στον λόφο Στρέφη (σημείο συνάντησης οι μπασκέτες)

Θέματα:

1. Συνέλευση Ένωσης Γονέων 1ου διαμερίσματος και Αποτελέσματα Εκλογών

2. Εξετάσεις Pisa

3. Γιορτή έκτης δημοτικού

4. Διοργάνωση εκδρομής του Συλλόγου

5. Φωτογράφιση μαθητών/-τριών

6. Κτιριακά ζητήματα

7. Εκδηλώσεις στη γειτονιά

8. Διάφορα

Το Δ.Σ. είναι ανοιχτό σε όλους τους γονείς


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ                                      ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΜΥΡΤΩ


"Η Γη μας, ο πλανήτης μας, το σπίτι μας"

 Το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης η δράση:  "Η Γη μας, ο πλανήτης μας, το σπίτι μας"

Με τη φαντασία μας θα ταξιδέψουμε σε όλη τη Γη, θα κολυμπήσουμε σε λίμνες και θα σκαρφαλώσουμε σε κορυφές. Και ύστερα, θα επισκεφτούμε άλλους πλανήτες. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως: Είναι Η Γη επίπεδη ή στρογγυλή και εάν είναι στρογγυλή πώς μπορούμε να τη “χωρέσουμε” σε ένα κομμάτι χαρτί;

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως δέκα ετών.

Για κράτηση θέσεων μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210- 8810884 από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 16.00.


Όπως προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ για την είσοδο στο χώρο η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.